ГоловнаСуспільствоПодії

Адвокат оскаржив арешт проукраїнського активіста Приходька в окупованому Криму

Проти Приходька порушили кримінальну справу за статтею 205 КК РФ (підготовка теракту) і за статтею 223-1 КК РФ (незаконне виготовлення вибухових речовин).

Адвокат оскаржив арешт проукраїнського активіста Приходька в окупованому Криму
Олег Приходько
Фото: ru.krymr.com

Адвокат Назім Шейхмамбетов подав апеляційну скаргу на арешт в окупованому Криму проукраїнського активіста Олега Приходька. Про це він розповів ресурсу "Крим.Реалії".

«Нами була подана апеляційна скарга на захист громадянина України, Приходька Олега Аркадійовича, до Верховного суду Криму з вимогою скасувати винесену вчора постанову Київського районного суду», - зазначив адвокат.

Він також розповів, що сьогодні бачився зі своїм підзахисним під час проведення слідчих дій.

«Сьогодні пройшли слідчі дії за участю Олега Аркадійовича, під час яких ми дали зразки голосу для проведення фонографічної експертизи. Справа в тому, що в матеріалах справи є аудіозапис, отриманий в рамках оперативно-розшукових заходів, в якому, на думку слідства, записана розмова між двома людьми, один з яких нібито Приходько», - повідомив Шейхмамбетов.

Приходько поміщений до Сімферопольського СІЗО.

"З ним в камері перебуває житель міста Саки, вони вже знайшли спільних знайомих. Приходько розповів, що на момент його надходження в СІЗО, в камері і в тюрмі вже знали про нього. Здивувалися, що така людина літня і нібито терорист", - підкреслив Шейхмамбетов.

Адвокат розповів Приходько, що його затримання і арешт викликали великий резонанс, у відповідь активіст подякував усім, хто за нього переживає.

«Він ще просив передати фразу, процитую: «Я на коліна стану тільки перед Богом», маючи на увазі, що він не схилиться і буде продовжувати свою боротьбу за те, щоб справедливість перемогла», - додав адвокат.

Нагадаємо, 9 жовтня Олега Приходька заарештували на два місяці.

Після обшуку в його гаражі була, нібито, виявлена тротилова шашка із запалом для ручних гранат в металевій оболонці з-під вогнегасника з уражаючими елементами у вигляді зварювальних електродів, а також пляшка з "коктейлем Молотова".

Сам Олег Приходько стверджує, що все це йому підкинули. Крім того, його гараж часто тривалий час залишався відкритим.

За версією звинувачення, Приходько виготовив вибуховий пристрій з метою підриву будівлі міської адміністрації міста Саки з метою вплинути на органи влади, щоб ті прийняли рішення про входження Криму до складу України.

Проти нього порушили кримінальну справу за статтею 205 КК РФ (підготовка теракту) і за статтею 223-1 КК РФ (незаконне виготовлення вибухових речовин).

8 червня 2016 року Олега Приходька вже затримувало ФСБ в анексованому Криму. Причиною затримання стали українські номерні знаки на автомобілі, не змінені на російські після 1 квітня 2016 року згідно з російським законодавством.

8 лютого 2019 року співробітники ФСБ обшукували будинок Олега Приходька в селі Оріхове. Тоді у нього вилучили українську символіку, прапори партії «Свобода», червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку і домашні CD-диски. Портрет Бандери перевіряли на екстремізм.

Крім того, в червні 2019 року Приходька оштрафували на 2 тисячі рублів через український прапор в його дворі. Його визнали винним за статтею "пропаганда чи публічна демонстрація нацистської атрибутики або символіки".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram