ГоловнаСуспільствоПодії

У Криму затримали і заарештували проукраїнського активіста Олега Приходька (оновлено)

Правозахисники вимагають посилити санкції проти Росії через арешт Приходька.

У Криму затримали і заарештували проукраїнського активіста Олега Приходька (оновлено)
Олег Приходько
Фото: Эскендер Ганиев

В анексованому Криму затримали проукраїнського активіста Олега Приходька. Про це повідомив український політик з Євпаторії, ексдепутат сьомого скликання Едуард Леонов з посиланням на доньку Олега, передає "Крим.Реалії".

"Сказала, що в середу ввечері увірвалися в будинок і батька відвезли в ФСБ. Відвезли в чому був. Причини невідомі, ніякої нової інформації ні в рідних, ні в мене досі немає", - сказав Леонов.

Офіційних коментарів російських силових і правоохоронних відомств поки що немає.

Окремо повідомляється, що затримали дружину активіста Любов Приходько. Їхня донька розповіла, що досі не знає, де перебувають її батьки. "Я нічого не знаю, не знаю, куди відвезли. Забрали не тільки батька, а й маму", - сказала вона.

За інформацією кореспондента "Крим.Реалії", адвокатську допомогу сім'ї Приходько надаватиме Назім Шейхмамбетов.

Оновлення. Підконтрольний Кремлю суд Сімферополя заарештував Приходька до 10 грудня 2019 року, повідомляє "Крымский процесс".

За версією слідчого і прокурора, озвученою ними на суді, залишаючись на волі, підозрюваний "сховається від суду, приховає сліди злочину, може чинити тиск на свідків для формування неправдивого алібі".

Адвокат Шейхмамбетов заявляв, що реальних підстав вважати, що Приходько може переховуватися від суду, немає.

"Виставу влаштували. Таку виставу влаштовували і з Сенцовим, і з Балухом. Час змінювати тактику з підкидонами. Раніше мене викликали в ФСБ і заговорювали. Неугодний я став, у мене український прапор вдома", - сказав Приходько під час засідання.

Він також розповів, що під час обшуку у нього ще знайшли пляшку з "коктейлем Молотова" і зазначив, що гараж часто довго залишався відкритим. Водночас на обшук одразу прибули мінери.

Оновлення 20:35. Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 146 КК України (Незаконне позбавлення волі) через арешт Олега Приходька.

Підставою стало звернення постійного представника президента України в АР Крим Антона Кориневича, повідомляє пресслужба прокуратури.

"Органи окупаційної влади на тимчасово окупованій території АР Крим продовжують реалізовувати політику держави-окупанта, яка спрямована на переслідування проукраїнськи налаштованого населення півострова. Вищезгаданий громадянин вже зазнавав незаконних дій з боку "правоохоронних" органів Росії. У 2016 році так звані "силовики" незаконно затримували зазначеного громадянина України, а в 2019 році - проводили незаконні обшуки у домоволодінні чоловіка на тимчасово окупованій території АР Крим", - йдеться в повідомленні прокуратури.

Українські правозахисні організації просять ЄС, США та уряди країн-партнерів України посилити санкції проти Росії через арешт проукраїнського активіста.

Звернення підписали Центр прав людини ZMINA, Об'єднання родичів політв'язнів Кремля, Кримська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Регіональний центр прав людини і Медійна ініціатива за права людини.

Правозахисники просять міжнародне співтовариство "вимагати від Росії негайного звільнення Олега Приходька, припинення переслідування інших активістів та громадських журналістів в окупованому Криму; посилити санкції проти посадових осіб окупаційної влади Криму і Росії, причетних до політично вмотивованого переслідування Олега та Любові Приходьків, 86 інших політв'язнів - громадян України, які перебувають за політично мотивованими справами в Росії і окупованому Криму та іншим грубим порушенням прав людини та військових злочинів у Криму".

Крім того, правозахисники закликають міжнародні організації, зокрема ООН, ОБСЄ, Раду Європи, звернутися до Росії щодо "негайного звільнення Олега Приходька" і "припинення придушення інакомислення в Криму" і "вимагати звільнення інших українських політв'язнів, щонайменше 86 осіб, яких незаконно утримує Росія".

Нагадаємо, 8 червня 2016 року Олега Приходька вже затримувало ФСБ в анексованому Криму. Причиною затримання стали українські номерні знаки на автомобілі, не змінені на російські після 1 квітня 2016 року згідно з російським законодавством.

8 лютого 2019 року співробітники ФСБ обшукували будинок Олега Приходька в селі Оріхове. Тоді в нього вилучили українську символіку, прапори партії "Свобода", червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку та домашні CD-диски. Портрет Бандери перевіряли на екстремізм.

Крім того, в червні 2019 року Приходька оштрафували на 2 тисячі рублів через український прапор у його дворі. Його визнали винним за статтею "пропаганда чи публічна демонстрація нацистської атрибутики або символіки".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram