ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Елладська церква розгляне автокефалію ПЦУ на позачерговому соборі 12 жовтня

Елладська церква розгляне автокефалію ПЦУ на позачерговому соборі 12 жовтня
Кафедральный собор Элладской церкви в Афинах
Фото: wikimedia

Елладська православна церква розгляне питання автокефалії Православної церкви України на позачерговому соборі. Він відбудеться 12 жовтня, на наступний день після закінчення чергового собору, що проходить цього тижня.

Про це повідомив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря).

"Позачерговий собор ієрархів Церкви Греції 12 жовтня, у суботу, розгляне тему "Інформація про автокефальну церкву України". 7 жовтня блаженнійший архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім ІІ підписав відповідне розпорядження", - написав архієпископ Євстратій у Facebook.

Фото: romfea.gr

Фото: romfea.gr

Влітку 2019 року синодальні комісії Елладської церкви дійшли висновку про необхідність визнання ПЦУ, а синод підтвердив канонічне право Вселенського патріарха на дарування автокефалії. Тому архієпископ Євстратій розраховує, що "таку ж підтримку питання отримає і від собору ієрархів Церкви Греції".

ПЦУ була створена на об'єднавчому соборі у Софії Київській 15 грудня 2018 року, її предстоятелем обрали митрополита Епіфанія.

Томос, який підтверджує автокефалію, було вручено Епіфанію патріархом Варфоломієм у Константинополі 6 січня 2019 року. ПЦУ стала 15-й церквою у диптиху помісних православних церков світу.

Наразі її офіційно не визнала жодна з церков, окрім Константинопольської, але де-факто це зробили Елладська і Олександрійська церкви. Їх представники вже проводять співслужіння з ПЦУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram