ГоловнаСуспільствоЖиття

Київ удруге оголосив тендер на будівництво дач для переселенців Русанівських садів

Аналогічний тендер уже провели й оплатили два роки тому.

Київ удруге оголосив тендер на будівництво дач для переселенців Русанівських садів
Фото: chesno

У цьому році в Києві оголосили тендер на будівництво 24 дачних будиночків для переселенців з Русанівських і Воскресенських садів. Аналогічний тендер уже проводили й оплачували два роки тому. Про це повідомляють у розслідуванні громадського руху "Чесно".

На будівництво 24 типових дачних будинків у селищі Биківня з міського бюджету виділили приблизно 56 млн грн. Практично всю суму перерахували підряднику. Київська влада вирішила оплатити ці роботи ще раз, виділивши на них у серпні цього року на них близько 110 млн грн. При цьому технічні завдання двох тендерів практично неможливо відрізнити.

Ці дачі повинні були побудувати бюджетні кошти, оскільки міська влада на місці 300 домогосподарств почала будівництво Подільсько-Воскресенського моста. Побудовані дачі повинні бути відшкодуванням власникам садових будинків за те, що ті поступилися землю для суспільно важливого проєкту.

Крім того, виявилося, що люди самі добудовують будинки за свій рахунок.

Журналісти порівняли два тендери (за 2019-й і за 2017-й роки) і виявили, що кількість і нумерація будівельних ділянок абсолютно однакова, найменування робіт теж не відрізняються. Є декілька відмінностей у тому, що в ТЗ 2019 року відсутня частина робіт у чотирьох з 24 заявлених будинків.

Головою тендерного комітету та контактною особою із закупівель обох тендерів є Роман Лісневський, який на вересень 2019 року виконує обов'язки директора КП "Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва", яке є замовником робіт.

Журналісти відзначають, що Лісневський є фігурантом декількох журналістських антикорупційних розслідувань, у тому числі тендерних махінацій і численних порушень процедури проведення закупівель з реконструкції Шулявського моста.

"Громадський рух "Чесно" сподівається, що нам усе ж дадуть ознайомитися з актами виконаних у 2017-му робіт, на які витрачено 52,5 млн грн. Більшість переселенців зводили або добудовували своє житло самостійно і за свій рахунок, оскільки фінансового відшкодування, за словами однієї з мешканок, недостатньо для повноцінного будівництва, а ось генпідряднику, як бачимо, гроші з міського бюджету виділяють по кілька разів. Правоохоронці повинні з'ясувати, чому місто платить двічі за ті самі роботи", - підкреслюють журналісти.

Нагадаємо, 3 січня повідомляли, що в київському селищі Биківня украли 1,8 га, виділених для перенесення дач з Русанівських садів. На підставі підроблених рішень Київської міської ради ці земельні ділянки перевели в приватну власність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram