ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

"Не машина, а казка": медики з Чернівців отримали машину швидкої допомоги для порятунку новонароджених Актуально

"Не машина, а казка": медики з Чернівців отримали машину швидкої допомоги для порятунку новонароджених

"Ця машина від Ріната Ахметова – радість для всього персоналу. Такого автомобіля дуже бракувало нашим лікарям. У ній є все. Це казка, а не машина. Не повірив своїм очам, коли приїхав приймати та почав дивитися обладнання. Усе, що тільки можна побажати, тут є. Найголовніше – це кювез, інкубатор для порятунку недоношених дітей. Він і потрібну температуру підтримує, і вологість. І на особливій підвісці, яка згладжує всі нерівності дороги", - так прокоментував отримання нового неонатального спецавтомобіля головний лікар Обласної дитячої клінічної лікарні №1 у Чернівцях Микола Чепель.

Ключі від машини типу С, яка призначена для транспортування недоношених і новонароджених дітей, були вручені в межах четвертого етапу проєкту "200 швидких для України", який реалізується за ініціативи Президента України та за особистим рішенням Ріната Ахметова, причому повністю фінансується з його коштів.

За словами Миколи Чепеля, нова машина буде обслуговувати всю Чернівецьку область.

"У нашій лікарні три неонатальні відділення: неонатальна реанімація, куди збираємо найважчих дітей з усіх пологових будинків області, відділення недоношених та відділення патології новонароджених. Ще працює виїзна неонатальна бригада, яка цілодобово виїжджає в райони області й у Чернівці. Часто ми транспортуємо діточок до Києва. Наприклад, у разі вад серця їх потрібно вести до столиці на операцію. У нашій клініці 385 ліжок – це одна з найбільших дитячих лікарень в Україні. Роботи багато. За добу робимо 6, 10, 12 виїздів. У нас дві неонатальні машини було до сьогодні, обидві старого типу. Там немає інкубатора. Там тільки балон із киснем, ноші, обладнання для крапельниць. По суті, дітей на руках перевозили їхні мами. Тепер будемо робити це новою машиною. Діти будуть у безпеці доставлені в лікарню, отримають у дорозі всю необхідну допомогу. Дякуємо Рінату Ахметову за такий приголомшливий подарунок для нашого колективу і для всіх пацієнтів", – сказав головлікар.

Обласні лікарні, станції швидкої допомоги та амбулаторії сільських громад у 24 регіонах України отримали вже 100 автомобілів від Ріната Ахметова. До кінця року проєкт "200 швидких для України" буде реалізований повністю.

Уперше за 28 років незалежності країни один благодійник передав медикам таку кількість суперсучасних карет швидкої допомоги. Серед 123 автомобілів, які зараз готуються до передачі лікарям, спецмашини класів А, В і С.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram