ГоловнаСуспільствоВійна

На Донбасі зміниться порядок перетину лінії розмежування з 29 жовтня

Діти зможуть перетинати лінію розмежування виключно за паспортом, закордонним паспортом або проїзним документом дитини.

На Донбасі зміниться порядок перетину лінії розмежування з 29 жовтня
Фото: ГПСУ

З 29 жовтня набуде чинності новий порядок перетину лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями у Донецькій і Луганській областях. Про це повідоомляє Держприкордонслужба.

Громадянам України для перетину лінії розмежування необхідно мати з собою паспорт громадянина України, або закордонний паспорт, або тимчасове посвідчення громадянина України і дозвіл фізичної особи. Громадянам, які не досягли 16-річного віку, необхідно мати з собою паспорт громадянина України або закордонний паспорт, або тимчасове посвідчення громадянина України і проїзний документ дитини.

Держприкордонслужба зазначає, що міграційна служба України вже не видає проїзний документ дитини, але ті, хто отримав його раніше, можуть користуватися цим документом до закінчення терміну його дії.

Також виїхати з тимчасово окупованих територій можуть громадяни України, які не мали можливості оформити паспорт громадянина України, але їм необхідно пред'явити свідоцтво про народження або будь-який інший документ, що посвідчує особу і підтверджує українське громадянство. Також можуть виїхати з тимчасово окупованих територій і громадяни України, які народилися на цій території і не отримали свідоцтва про народження українського зразка з цієї причини - їхати вони повинні з супроводжуючою особою і за її паспортним документом, а також за документами, що підтверджують факт їхнього народження.

Пропуск українців, які виїхали з тимчасово окупованих територій для оформлення документів, що посвідчують особу і підтверджують громадянство України, здійснюватиметься за умови пред'явлення довідки, виданої територіальним органом або підрозділом міграційної служби.

Пропуск на тимчасово окуповані території громадян України, які не досягли 16-річного віку, буде здійснюватися за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків або інших документів відповідно до постанови Кабміну №57 від 27 січня 1995 року. Нотаріально засвідчена згода другого з батьків не потрібна, якщо дитина повертається на тимчасово окуповані території у супроводі того батьків, з ким здійснювався виїзд.

Громадянам України у віці від 14 до 16 років, які навчаються у навчальних закладах на контрольованій українською владою території, надана можливість в'їзду на тимчасово окуповані території і виїзду з неї без супроводу батьків при пред'явленні документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, а також за наявності документа, що підтверджує навчання на підконтрольній території.

Для іноземців порядок перетину лінії розмежування фактично залишився без змін.

"Держприкордонслужба звертається до всіх подорожуючим з проханням детально ознайомитися з умовами перетину лінії розмежування і обов'язково оформляти для дітей паспорт України або закордонний паспорт, щоб при перетині лінії розмежування не виникало проблемних питань. Просимо врахувати, що на тимчасово окупованій території Луганської області серед місцевих жителів бойовики запускають фейки, що нібито українські прикордонники взагалі не випускатимуть дітей до 16 років за наявності свідоцтва про народження", - сказано у повідомленні служби.

Нагадаємо, на переговорах у Мінську домовилися про початок розведення сил у Петровському і Золотому у Луганській області. ЗСУ заявляли, що технічно готові до розведення сил.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram