ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Bloomberg: старша дочка Путіна бере участь в обговореннях редагування ДНК людини

У Росії вирішують долю генно-модифікованих людей.

Bloomberg: старша дочка Путіна бере участь в обговореннях редагування ДНК людини
Фото: vesti.ru

Улітку 2019 року провідні російські генетики і чиновники Міністерства охорони здоров'я РФ провели закриту зустріч, на якій обговорювалося редагування ДНК людини. Однією з учасниць була старша дочка Володимира Путіна, ендокринолог Марія Воронцова.

Про це повідомило агентство Bloomberg з посиланням на трьох учасників зустрічі, які побажали зберегти анонімність через конфіденційний характер зустрічі.

Приводом для обговорення стала ідея російського біохіміка Дениса Ребрикова, пише Bloomberg. На початку літа він заявив про намір за допомогою технології CRISPR змінити ДНК майбутньої дитини своїх пацієнтів. У парі, яку спостерігає Ребриков, обоє батьків мають порушення слуху, але хочуть, щоб дитина народилася здоровою. Багато вчених виступили з критикою на адресу російського біохіміка, оскільки редагування ДНК заборонено у всіх країнах. Науці поки що невідомо, до чого призведе передача модифікованого генома наступним поколінням.

Через шість тижнів після заяви Ребрикова генетики зібрали зустріч за участю Воронцової і три години знайомили її із суперечливими думками з цього питання, розповіли співрозмовники агентства. За їхніми словами, дочка Путіна не сказала ані «так», ані «ні», але визнала, що прогрес зупинити не можна і редагування людської ДНК потрібно заборонити приватному сектору і довірити державним організаціям.

З посиланням на якогось високопоставленого російського чиновника Bloomberg пише, що остаточне рішення з огляду на чутливість питання і потенційні небезпечні наслідки, може прийняти особисто Путін.

Воронцова відмовилася відповідати на запитання Bloomberg, прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив агентству, що подібні питання не належать до справ президента.

Нагадаємо, агентство "Рейтер" в 2015 році повідомляло, що старша дочка Путіна Марія - випускниця факультету фундаментальної медицини МДУ і робить кар'єру в ендокринології.

Воронцовій нині має бути 34 роки. У 2011 році вона закінчила факультет фундаментальної медицини МДУ за спеціальністю "лікувальна справа". До 2014 року проходила ординатуру в Інституті дитячої ендокринології, а після вчилася в аспірантурі на базі відділення зростання і соматичного розвитку того ж інституту.

У 2017 році захистила дисертацію.

Чоловік Воронцової - підприємець з Нідерландів Йорріт Йост Фаассен.

Система CRISPR/Cas9 була виявлена в геномі бактерій, де вона відіграє роль противірусного захисту. Ця система дає змогу направлено редагувати ДНК організму, не зачіпаючи інші ділянки геному.

Потенційно, технологія CRISPR/Cas9 здатна змінити ставлення людства до сотні й тисяч спадкових захворювань. Якщо раніше вони були або повністю не виліковувані, або допускали паліативне, симптоматичне лікування, то зараз відкривається можливість їх лікувати "по-справжньому", тобто усувати саму причину виникнення хвороби.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram