ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

У "Софії Київській" виставили грамоту Петра I, яка доводить анексію Української помісної церкви Москвою

Виставка триватиме до 9 жовтня.

У Національному заповіднику "Софія Київська" відкрилася виставка оригінальних старовинних грамот і рукописних книг "Раритети з бібліотеки Софії Київської XVI-XVIII століть".

Фото: Сегодня

Серед експонатів - царська грамота Петра Першого 1708 року, вивезена з території України під час Другої світової війни, яку Німеччина передала Україні у травні 2019 року. Саме цей документ історики вважають свідченням анексії Української помісної церкви Росією. Адже в ньому є застереження Петра про те, що Москва мала сильні побоювання, що Київська митрополія повернеться під владу Константинополя, пише Радіо Свобода.

Фото: Сегодня

У грамоті Петра Першого на висвячення митрополита Київського Йоасафа Кроківського мова йде про те, щоб новий київський митрополит в жодному разі не підтримував зв'язків з Константинополем, повідомляє Сегодня.

"Московські царі намагалися підпорядкувати Київ усіма силами", - розповів заступник гендиректора Національного заповідника "Софія Київська" В'ячеслав Корнієнко.

Фото: Сегодня

Також на виставці представлена грамота царів Івана та Петра Романових Луцькому єпископу Гедеону Святополку-Четвертинському на висвячення в сан митрополита Київського від 15 грудня 1686 року.

"Серед експонатів, представлених на виставці, є оригінальна записна книга XVII століття митрополита Петра Могили. Її виставили для загального огляду вперше. Вона нагадує звичайний блокнот. У ній Могила робив нотатки про історію Київської митрополії та про свою роботу. Митрополит зробив у ній записів на 116 рукописних сторінок", - йдеться в повідомленні.

Виставка триватиме до 9 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram