ГоловнаСуспільствоЖиття

Нацрада відмовилася продовжити ліцензію "112 Україна" на цифрове мовлення

На сьогоднішньому засіданні розглянули справу п'ятьох регіональних компаній.

Нацрада відмовилася продовжити ліцензію "112 Україна" на цифрове мовлення
Фото: tv.112.ua

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення відмовилася продовжувати ліцензію на цифрове мовлення телеканалу "112 Україна".

Таке рішення було прийнято на сьогоднішньому засіданні, яке транслював телеканал.

На засіданні Нацрада розглянула справу п'ятьох регіональних компаній, які ретранслювали ефір "112 Україна". Йдеться про ТОВ "Аріадна ТВ", ТОВ "Лідер ТВ", ТОВ "ТВ Вибір", ТОВ "Новий формат ТВ" і ТОВ "Партнер ТВ". У Нацраді стверджують, що вони виграли конкурси у багатьох областях і залишили глядачів без регіональної журналістики.

Зачитуючи проект рішення, член Нацради Сергій Костинський заявив, що телеканал систематично порушував умови ліцензії та отримав кілька попереджень.

Телеканал не згоден з рішенням Нацради і планує подавати позов до суду.

В Офісі Президента Володимира Зеленського вже відреагували на це рішення у фейсбуці.

"Офіс Президента України стежить за ситуацією з телеканалом "112 Україна". Переконані, що свобода слова є невід'ємною частиною демократичної держави. Водночас, усі мовники повинні дотримуватися законодавства і умов ліцензії", - підкреслили в ОП.

"Незабаром буде оновлено склад Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Сподіваємося, що це допоможе впорядкувати ситуацію на телевізійному ринку відповідно до закону і базових принципів демократії", - наголошується у повідомленні.

Нагадаємо, 16 вересня Апеляційний суд дозволив не продовжувати ліцензію телеканалу "112 Україна". 19 вересня Нацрада винесла телеканалу попередження.

У серпні Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу через намір показати пропагандистський фільм Олівера Стоуна "Нерозказана історія України" про "громадянський конфлікт на Донбасі". Після скандалу показ фільму скасували, але перевірка відбулася. На початку вересня під будівлею Нацради побилися прихильники і противники телеканалу.

Під брендом "112 канал" працюють шість телерадіокомпаній: ТРК "112 ТВ", "ТВ Вибір", "Партнер-ТВ", "Новий формат", "Аріадна-ТВ", "Лідер-ТВ". На одну з них записана супутникова ліцензія каналу. П'ять інших у 2011 році перемогли у конкурсі на місця у цифровому мультиплексі МХ-5, призначеному для регіональних і місцевих мовників. Згодом ці компанії змінили власників, і замість п'яти окремих регіональних телеканалів на їх частотах запустився де-факто загальнонаціональний канал "112 Україна".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram