ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ не змогло переконати представників Одеського медуніверситету відкликати свої судові позови

Міністерство не має права призначити в.о. ректора через судове рішення.

МОЗ не змогло переконати представників Одеського медуніверситету відкликати свої судові позови
Андрей Семиволос (справа)
Фото: Виктория Герасимчук

Керівництву МОЗ не вдалося переконати представників Одеського медичного університету відкликати свої судові позови і розблокувати роботу установи, в якій через судові конфлікти фактично немає керівництва і існують великі заборгованості з виплати зарплат і стипендій. Про це сьогодні на брифінгу заявив заступник міністра охорони здоров'я Андрій Семиволос.

Разом з ще одним заступником Младеною Качурець вони відвідали університет і провели зустріч з конфліктуючими сторонами, а також з профспілкою і студентами. "Ми запропонували всім сторонам конфлікту відкликати свої позовні заяви, відновити контроль Міністерства охорони здоров'я над роботою установи, призначити тимчасове керівництво і розпочати підготовку до проведення чесних і прозорих виборів. Але представники університету сказали, що наша пропозиція їм не підходить, і вони будуть направляти на ім'я міністра лист зі своїми пропозиціями", - розповів Семиволос. 

У відповідь на прохання LB.ua зазначити, хто саме відмовився від пропозиції МОЗ, Андрій Семиволос повідомив, що не може сказати точно, тому що "усе, що відбувається, дуже нагадувало радянський фільм "Гараж".

Як раніше повідомляли, 29 серпня Київський окружний адміністративний суд заборонив Міністерству проводити будь-які дії з призначення в.о. ректора в Одеському медичному університеті. Поки діє це рішення, МОЗ не може провести нові вибори або якимось чином розблокувати роботу університету.

Нагадаємо, наказ про звільнення Валерія Запорожана в.о. міністр охорони здоров'я Уляна Супрун підписала 17 липня 2018 року. Керівника, який обіймав цей пост з 1994 року, відправили у відставку за порушення контракту. Звільнення Запорожана багато років домагалася ціла низка громадських організацій. Активісти звинувачують керівника у системній корупції і розкраданні бюджетних коштів. За фактами зловживань у ОНМУ кілька разів порушувалися кримінальні провадження, але ректора до відповідальності так і не притягнули.

Наприкінці 2018 року МОЗ оголосило про реорганізацію вишу шляхом об'єднання ОНМедУ з Кримським медичним університетом. Керівництво вузу через суд домоглося призупинення цього об'єднання, суд також призначив Сухіна в.о. ректора, всупереч вимогам законодавства про вибори на цю посаду.

Також в результаті необґрунтованих рішень суддів Окружного адміністративного суду м. Києва заблоковані усі повноваження МОЗ України з адміністрування університету. МОЗ України продовжує працювати над вирішенням ситуації, яка склалася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram