ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

З МОЗ вичавлюють людей, найнятих Супрун (оновлено)

Двом керівникам директоратів запропонували написати заяви.

З МОЗ вичавлюють людей, найнятих Супрун (оновлено)
Ирина Литовченко
Фото: uacrisis.org

Нова команда МОЗ домагається звільнення кількох співробітників, які прийшли на роботу в міністерство, коли ним керувала Уляна Супрун.

Зокрема, джерело LB.ua у новій владі розповіло, що сьогодні стартує аудит усіх службовців міністерства, а також що сьогодні нібито збираються звільнитися двоє керівників директоратів МОЗ. Це гендиректор Директорату стратегічного планування та євроінтеграції Ірина Литовченко, яка перемогла в конкурсі на цю посаду на початку 2018 року. А також гендиректор Директорату медичних послуг Оксана Сухорукова, яка перемогла на конкурсі на цю посаду в листопаді 2018 року.

Інше джерело, в самому Міністерстві охорони здоров'я, розповіло, що Литовченко і Сухоруковій запропонували написати заяви за власним бажанням. Зробив це нібито заступник міністра Михайло Загрійчук.

LB.ua звернувся по коментар до самої Ірини Литовченко. Вона підтвердила, що їй і Оксані Сухоруковій запропонували написати заяву, вона не бачить з боку нового керівництва бажання вести діалог на цю тему. Але Литовченко сказала, що писати заяву не буде.

Оновлення 15:25. У зв'язку зі сформованою ситуацією державні службовці МОЗ написали відкритого листа до прем'єр-міністра України, в якому висловили претензії до Загрійчука, який зараз виконує обов'язки міністра.

"В.о. міністра Михайло Загрійчук у присутності 50 співробітників двох директоратів пропонує генеральним директорам покинути свої посади добровільно, оскільки в команді не потрібні державні службовці, які мають власну, професійно обґрунтовану позицію і законно висловлюють її. У разі відмови нам обіцяють "знайти спосіб вас позбутися", - йдеться в листі.

Підписанти заявили, що Загрійчук заявив про плани управляти міністерством "за поняттями, а не за вашими правилами".

"Українці мають право знати, що дії керівництва всередині міністерства кардинально відрізняються від того, що потрапляє в публічні заяви. У перший день роботи керівництво заявило, що продовження реформи охорони здоров'я - пріоритет і консолідована позиція Президента України, Верховної Ради України, уряду і Міністерства охорони здоров'я. Насправді робота міністерства фактично паралізована останні 3,5 тижні", - прокоментувала лист Ірина Литовченко у фейсбуці.

За її словами, зараз керівництво МОЗ не підписує документів про закупівлю і постачання ліків для тяжко хворих пацієнтів; блокує закупівлі машин екстреної медичної допомоги в пілотних регіонах; призупинило процес автономізації Інституту раку, Інституту серця, Охматдиту й Інституту дитячої кардіології; блокує нормативні акти і необхідні рішення для нормальної роботи Національної служби здоров'я; не затверджує реєстру цін на ліки з нацпереліку.

Автори листа просять прем'єр-міністра Гончарука втрутитися в ситуацію і захистити команду міністерства від політичного тиску.

Нагадаємо, новим міністром охорони здоров'я стала Зоряна Скалецька. Докладно про свої перші кроки на посаді вона розповіла LB.ua в інтерв'ю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram