ГоловнаСуспільствоЖиття

У Києві судитимуть угруповання, що кілька років утримувало в рабстві близько сотні людей

Сімейна пара найняла вербувальників, які шукали людей у скрутних обставинах і без місця проживання на вокзалах.

У Києві постануть перед судом 12 учасників угруповання, яке кілька років утримувало в рабстві близько сотні людей, примушуючи їх до тяжкої праці в Одеській області. Про це повідомляє пресслужба Київської прокуратури. 

Фото: facebook/Київ Оперативний

Попереднє розслідування встановило, що замовниками «живого товару» виявилася сімейна пара: громадянин Грузії і громадянка України - власники сільськогосподарського підприємства, розташованого в Одеській області.

Фото: facebook/Київ Оперативний

Пара найняла спеціальних вербувальників, які протягом 2015-2018 років підшукували на вокзалах Києва, Одеси, Миколаєва та інших міст людей у скрутних обставинах, без постійного місця проживання.

Фото: facebook/Київ Оперативний

Зловмисники пропонували їм роботу під Києвом із зарплатою від 200 до 500 гривень на день, безкоштовне житло та харчування. Замість цього завербованих людей доправляли в Одеську область, де в них відбирали паспорти і мобільні телефони. Потім їх поселяли в барак, де в кожній кімнаті в нелюдських умовах проживали до 15-20 осіб - і чоловіки, і жінки.

Фото: facebook/Київ Оперативний

Постраждалі постійно зазнавали фізичного і психологічного насильства з боку охоронців цих бараків. Людей, які відмовлялися працювати або намагалися втекти, жорстко били в присутності інших працівників для недопущення таких інцидентів надалі.

Фото: facebook/Київ Оперативний

За результатами оперативних дій членів злочинного угруповання затримали. Під час досудового розслідування було встановлено 82 потерпілих. На цей момент у кримінальному провадженні потерпілі заявили цивільних позовів на загальну суму понад 2,3 млн гривень.

На майно зловмисників (12 автомобілів і мільйон гривень) накладено арешт для можливості застосування конфіскації як покарання і відшкодування заподіяної шкоди в разі винесення обвинувального вироку.

Обвинувальний акт спрямовано в Солом'янський районний суд. Зловмисникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без неї.

Нагадаємо, в червні цього року поліція Донецької області викрила мережу фальшивих реабілітаційних центрів, в яких у трудовому рабстві утримували понад 100 осіб із наркотичною та алкогольною залежністю.

Зловмисники обіцяли безкоштовно позбавити від наркотичної та алкогольної залежності. Насправді "реабілітація" зводилася до тяжкої праці: на будівництві, розвантаженні, земельних роботах. До тих, хто відмовлявся, застосовували заходи фізичного впливу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram