ГоловнаСуспільствоЖиття

Останні п'ять років були найспекотнішими в історії людства, - доповідь ООН

Окрім того, продовжують збільшуватися обсяги викидів в атмосферу.

Останні п'ять років були найспекотнішими в історії людства, - доповідь ООН
Фото: twitter/kmac

Останні п'ять років, з початку 2015-го до кінця 2019 року, стали найгарячішим періодом за всю історію людства. Про це свідчить доповідь, оприлюднена Всесвітньою метеорологічною організацією ООН (WMO) 22 вересня.

Згідно з даними доповіді, середня температура за ці п'ять років - на 1,1 градус Цельсія вища, ніж у доіндустріальний період (1850-1900 рр.), і на 0,2 градуса вища, ніж у 2011-2015 роках. Експерти ООН вважають, що ці дані підтверджують тенденцію останніх чотирьох років, і вже вважаються найтеплішими з 1850 року. Крім того, обсяги викидів в атмосферу теж продовжують збільшуватися.

Дослідники також відзначили прискорення підвищення рівня моря. За останні 10 років рівень води підвищувався на три міліметри в рік, зараз ця цифра становить чотири міліметри. Прискорення підвищення рівня моря пояснюють прискореним таненням льодовиків на Північному і Південному полюсах, що було підтверджено і спостереженнями з супутників.

Доповідь опублікували перед кліматичними самітом ООН, який почнеться сьогодні, 23 вересня, в Нью-Йорку. Його мета - закликати голів держав встановити більш амбітні цілі для обмеження глобального потепління.

Нагадаємо, у вересні цього року в ООН також попередили про ймовірне затоплення мегаполісів через підйом рівня світового океану.

Експерти вважають, що в майбутньому майже повністю або частково під воду підуть багато великих міст. Серед них називають Гонконг (31% його території, на думку авторів доповіді, опиниться під водою), Шанхай (39%), Мумбаї (27%), Калькутту (24%), Амстердам (92%), Бангкок (42%) і Маямі (43%).

У серпні також повідомляли, що нинішній липень став найспекотнішим місяцем в історії спостережень за погодою

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram