ГоловнаСуспільствоВійна

Міноборони: Генштаб розробляє план розведення сил на Донбасі

За словами міністра, про відступ не йдеться.

Міноборони: Генштаб розробляє план розведення сил на Донбасі
Андрей Загороднюк
Фото: Минобороны Украины

Генеральний штаб Збройних сил України розробляє план розведення сил і засобів на лінії розмежування на Донбасі. Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода", опублікованому 21 вересня, повідомив міністр оборони Андрій Загороднюк.

За його словами, мова йде не про відступ, а саме про розведення сил.

"Це повинно бути зроблено технічно правильно, тому що вже є позиції, є вже ціла система укріплень, яка вибудувана. Ми говорили з військовими і з Генштабом, ніхто не буде робити цього без підготовки. Це, звичайно, буде опрацьовано правильно, щоб уникнути надмірних ризиків під час розведення. Звичайно, ми будемо стежити за тим, щоб та сторона також це робила", - сказав Загороднюк.

На питання, що буде, якщо розведення здійснить тільки українська сторона, а бойовики - ні, міністр оборони відповів: "Воно не буде розводитись одночасно скрізь. Це буде ділянками. І буде нагляд за тим, щоб це робилося з обох сторін. І це абсолютно критично. Тобто це не відступлення абсолютно".

"План розведення зараз створюється. Зараз Генштаб цим займається. Звичайно, він буде представлений, він буде враховувати всі ризики. І звичайно, на кожній з цих ділянок буде йти підготовка, пояснення, опрацювання всіх технічних питань, логістичних, питань безпеки і так далі", - додав Загороднюк.

Нагадаємо, восени 2016 року учасники програми Тристоронньої контактної групи підписали угоду про розведення сил і засобів біля трьох населених пунктів на лінії розмежування - в Петровському, Золотому і Станиці Луганській. Відведення тоді відбулося (але не зберіглося) в районі перших двох населених пунктів - біля Золотого 1 жовтня 2016 року, а біля Петровського 7 жовтня 2016 року.

У Станиці Луганській розведення сил відклали, зіславшись на обстріли. Після цього відведення сил на цій ділянці постійно зривалося і відбулося тільки влітку 2019 року після зміни президента України.

18 вересня в Генштабі повідомили, що сили ООС готуються до відведення на всій лінії зіткнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram