ГоловнаСуспільствоВійна

Голова МЗС побачив перші ознаки готовності Кремля до деескалації на Донбасі

"Частота бомбардувань значно знизилася, і число загиблих, відповідно, зменшилося".

Голова МЗС побачив перші ознаки готовності Кремля до деескалації на Донбасі
Вадим Пристайко
Фото: Укринформ

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко вважає, що Кремль демонструє перші ознаки готовності до деескалації ситуації на Донбасі.

Про це він розповів в інтерв'ю Die Welt.

"Ми бачимо перші, попередні ознаки цього (деескалації, - ред.). Ми зробили кілька кроків в односторонньому порядку з нашого боку, щоб припинити вогонь, і ми запропонували припинення обстрілів на сезон збору врожаю. Для цього ми відводимо військових від прямої лінії фронту в трьох тестових зонах і хотіли б поширити це на весь фронт. Але постійно здійснюються провокації з того боку, проти яких наші солдати повинні захищатися. Зрештою, частота бомбардувань значно знизилася, і число загиблих, відповідно, зменшилося", - сказав Пристайко.

При цьому він підкреслив, що конфлікт на Донбасі можуть припинити за рахунок поступок у питанні територій.

"Ми не здамо українську територію і повідомили росіян про наші "червоні лінії". Тому не дозволимо, щоб Росія зафіксувала своє панування на частинах української території, наприклад, як це сталося в Молдові з Придністров'ям. Ми хочемо повернути наших громадян. І якщо це неможливо, нам потрібно буде вдатися до інших засобів, про які зараз говорити ще рано", - додав голова МЗС.

Пристайко переконаний, що змінити ситуацію допоможуть переговори в "нормандському форматі", до яких можуть бути залучені Британія і США.

"Президент Володимир Зеленський цим хотів дати зрозуміти, що ми не можемо чекати ще п'ять років. І якщо ми скоро побачимо прогрес у нормандської процесі, то ми будемо вживати нових заходів, щоб змінити нинішню динаміку. Але це не означає, що ми діятимемо на самоті. Ми будемо залишатися в діалозі з нашими партнерами і пропонувати зміни, які, сподіваємося, принесуть велику ефективність процесу", - додав він.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп заявив про готовність приєднатися до переговорів про мир в Україні (в нормандському форматі), якщо це знадобиться їхнім учасникам. У Кремлі ж заявили, що не бачать сенсу в розширенні нормандського формату.

Раніше спецпредставник США з питань України Курт Волкер заявив, що учасники "нормандської четвірки" і США готові допомогти Росії знайти "легкий шлях", щоб піти з окупованих українських територій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram