ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ анонсувало створення "офісів пацієнта"

Віртуальний офіс допоможе пацієнту контактувати з міністерством.

МОЗ анонсувало створення "офісів пацієнта"
Зоряна Скалецкая
Фото: Lb.ua

Міністерство охорони здоров'я України планує створити Офіс пацієнта, за допомогою якого буде здійснюватися комунікація пацієнтів із міністерством. Про це сьогодні заявила міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька, пише "Інтерфакс-Україна".

"Ми створюємо офіс пацієнта, діяльність якого буде пов'язана з тим, щоб усі звернення, всі комунікації здійснювалися не через вулицю, дзвінки, а через один структурований інструмент, точку входу. Офіс пацієнта очолить міністр. Також у ньому буде секретаріат, який буде організовувати його роботу. Це буде та точка комунікації, з якої потім будуть виходити всі необхідні для пацієнтів рішення, системні зміни", - сказала Скалецька.

Міністр зазначила, що є перелік прав, яким буде приділятися особлива увага: право на превентивність захворюваності, доступність медичної допомоги та інші.

"Уся діяльність у секторі громадського здоров'я спрямована на превентивність захворюваності і є реалізацією цього права. На сьогодні це не тільки питання імунізації. Це також доступність допомоги, не тільки фізична і географічна, а й фінансова. Ці речі були складовою реформи, вони точно не будуть упущені. Програма "Доступні ліки" теж є частиною цього, і завданням нової команди буде аналіз того, що ми можемо собі дозволити і де її розширити. Наступне - це право отримання інформації", - повідомила міністр.

Міністр згадала також право на інформовану згоду, право на вибір лікаря, а також методів профілактики, лікування та діагностики.

Міністр підкреслила, що робота над забезпеченням таких прав триває і деякі рішення можливо втілити найближчим часом. "Ми говоримо про те, що ці права є і їх потрібно забезпечувати. Деякі рішення держава може втілити в найближчому часі, інші можна вирішити в середньостроковій і довгостроковій перспективі", - сказала вона.

Нагадаємо, 4 вересня Скалецька провела першу пресконференцію, на якій озвучила пріоритетні напрямки своєї роботи. Вона також зазначила, що другий етап реформи охорони здоров'я почнеться не 1 січня, а пізніше - орієнтовно 1 квітня через бюджетне законодавство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram