ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ викрила інтернет-пропагандистів, які працювали на РФ

Одного з них затримали, інкримінуючи статтю за посягання на територіальну цілісність України.

СБУ викрила інтернет-пропагандистів, які працювали на РФ
Фото: ssu.gov.ua

У Дніпропетровській області співробітники СБУ припинили діяльність інтернет-пропагандистів, які через соцмережі поширювали антиукраїнську пропаганду, і затримали одного з них. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

У процесі документування розгалуженої мережі інтернет-агітаторів, яких координують з території Росії, оперативники встановили, що житель міста Тернівка Дніпропетровської області в одній із соціальних мереж поширював інформацію із закликами до порушення територіальної цілісності України і зміни держкордону.

Крім того, виконуючи завдання російських кураторів за грошову винагороду, пропагандист поширював з фейкових акаунтів неправдиву інформацію про ситуацію в районі проведення ООС і дій української влади.

За цим фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) КК України.

Аналогічні факти деструктивного інформаційно-психологічного впливу на українців у соцмережі були раніше виявлені СБУ в Одеському, Сумському та Луганському регіонах.

Аналіз даних показав, що залучення громадян України спецслужбами РФ до проведення подібної інтернет-пропаганди дозволяє надати "ефект реальності", використовуючи акаунти реальних людей, а також адаптації пропаганди під конкретний регіон безпосередньо його жителем.

Відзначають, що таку діяльність здебільшого ведуть у поєднанні з фейковими публікаціями в підконтрольних РФ ЗМІ або з заявами "лідерів громадської думки", спотворюючи справжні факти.

Нагадаємо, 10 вересня на виїзді з Криму прикордонникам здався колишній бойовик "ДНР" з позивним "Коршун", який був у розшуку.

У 2014 році чоловік за вказівкою РФ активно брав участь у захопленні органів державної влади та місцевого самоврядування на території Донецької області і перебував у складі "російської православної армії". Згодом "Коршун" розчарувався в ідеях "русского міра".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram