ГоловнаСуспільствоЖиття

Денісова: указів про помилування росіян ніколи не опублікують

Омбудсмен нагадала, що в Росії утримують іще 113 осіб, яких хотів би повернути Київ.

Денісова: указів про помилування росіян ніколи не опублікують
Фото: Укринформ

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, яка входила в робочу групу обміну утримуваних осіб, розповіла, що процес курирували Дмитро Козак і Андрій Єрмак, а також, що в Росії утримують ще 113 осіб, яких хотів би повернути Київ.

Про це вона розповіла в інтерв'ю РБК.

"По-перше, це було взаємне звільнення, а не обмін - я хотіла б, щоб ви вживали такі терміни. Президенти двох країн вийшли на такі цифри, і тому в списках стало по 35 осіб. Це був процес дуже складний, але в результаті було досягнуто домовленостей про 35 осіб", - зазначила вона, відповідаючи на питання, чому сторони прийшли до формули саме "35 на 35".

Денісова також не відповіла на питання, скільки з тих, хто повернувся в Росію, були помилувані президентом України Володимиром Зеленським.

"Указів (про їх помилування, - ред) не опублікують, тому що вони під грифом «секретно». Вони ніколи не публікуються", - пояснила вона.

Омбудсмен також розповіла, що консультації про обмін утримуваних осіб почалися ще в травні.

"Наш президент працював у цьому напрямі раніше, наскільки мені відомо. Наша перша зустріч з ним відбулася 21 травня 2019 року. Я думаю, що він дуже активно з цього часу почав працювати над звільненням наших хлопців. Але, звичайно, ключовий день був 7 серпня , коли відбувся ще одна телефонна розмова між Володимиром Зеленським і президентом Росії. Були сформовані робочі групи з кожного боку, призначені відповідальні: з української сторони - [помічник президента Андрій] Єрмак, з російської - [заступник голови уряду Дмитро] Козак... Я працювала безпосередньо з Єрмаком", - зазначила Денісова.

Нагадаємо, 7 вересня відбувся обмін полоненими між Україною і Росією за формулою 35 на 35. Додому повернулися 24 українських моряки, захоплених Росією в листопаді 2018 року. А також 11 політв'язнів: Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Станіслав Кліх, Микола Карпюк, Володимир Балух, Роман Сущенко, Павло Гриб, Олексій Сизонович, Артур і Євген Панови, Едем Бекіров. Дехто з політв'язнів перебував у російському полоні близько п'ять років.

Президент США Дональд Трамп привітав обидві країни і назвав обмін полоненими "гігантським кроком до миру".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram