ГоловнаСуспільствоЖиття

Верховний Суд дозволив Міноборони таємно нагороджувати громадян зброєю

У рішенні не пояснюється, яку загрозу інтересам держави може нести інформація про такі нагороди.

Верховний Суд дозволив Міноборони таємно нагороджувати громадян зброєю
Фото: news.online.ua

Верховний Суд залишив чинним рішення судів першої та апеляційної інстанції, які визнали "інформацією з обмеженим доступом" дані про те, хто і за які заслуги отримує нагородну вогнепальну зброю від міністра оборони.

Про це йдеться в копії рішення Верховного Суду, текст якого є в розпорядженні "Українських Новин".

"Судами попередніх інстанцій була належним чином вивчена суть такої інформації, а також докази того, що розголошення запитуваних відомостей суперечить завданням охорони відповідачам інтересів держави. Тому колегія суддів вважає, що відповідачем правомірно відмовлено позивачу в наданні в повному обсязі інформації на підставі віднесення її до персональних даних", - ідеться в тексті постанови.

У рішенні не пояснюється, яку загрозу інтересам держави може нести інформація про нагородження політиків, бізнесменів та інших цивільних осіб, які не перебувають на військовій службі і не мають стосунку до виконання оперативних завдань.

"Суд касаційної інстанції не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні або постанові суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати або брати до розгляду нові докази або додатково перевіряти докази", - уточнюється в рішенні.

Нагадаємо, в листопаді 2017 року Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальне провадження про безпідставну видачу чиновниками МВС нагородної зброї цивільним особам.

У Міноборони заявили, що будуть нагороджувати вогнепальною зброєю тільки військовослужбовців, а також громадян, які пішли з військової служби у відставку або запас з правом носіння форми, і не більше одного разу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram