ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У регіони відправили сироватку від дифтерії

Сироватку надала ВООЗ як гуманітарну допомогу.

У регіони відправили сироватку від дифтерії
Фото: twitter.com/whoyemen

У регіони України вже відправили партію дифтерійного антитоксину (200 ампул). Про це повідомляє пресцентр МОЗ.

Сироватку Україні надала Всесвітня організація охорони здоров'я як гуманітарну допомогу.

Крім того, триває закупівля сироваток за кошти держбюджету із залученням міжнародних організацій. МОЗ також збільшило заявлену кількість необхідних доз сироваток, об'єднавши потреби 2018 і 2019 бюджетних років.

«Дифтерійний антитоксин використовується для лікування і вводиться в разі підозри захворювання людини на дифтерію. Дифтерія - небезпечна інфекція, загрожує летальним результатом і важкими ускладненнями. При важких формах дифтерії можуть виникати порушення роботи нервової системи у вигляді паралічу м'якого піднебіння або дихальних шляхів, що може привести до задухи. Також наслідком хвороби може стати ураження серцевого м'яза - міокардит», - наголошено на сайті МОЗ.

Своєчасне введення сироватки може врятувати життя, при цьому все одно залишається ризик смерті, тому найнадійнішим способом захисту від хвороби є вакцинація.

Вакцинацію АКДС (проти коклюшу, дифтерії і правця) отримують діти у віці 2, 4, 6 місяців, і у віці 18 місяців проводиться ревакцинація. Згодом ревакцинацію проводять у віці 6 років анатоксином дифтерійно-правцевим (АДС), наступну в 16 років - анатоксином дифтерійно-правцевим із зменшеним вмістом антигенів (АДП-М). Дорослі повинні ревакцинувати АДС-М (вакцинуватися повторно) що 10 років, починаючи з 26 років.

Зазначають, що станом на 1 серпня в регіоні більш ніж 2 млн доз вакцин для дітей дошкільного віку АКДС, а також понад 6 тис. доз АДС і АДС-М.

Нагадаємо, 29 липня МОЗ запустило кампанію вакцинації від дифтерії і правця.

1 серпня в Хмельницькій області підтвердили випадок дифтерії у 21-річної дівчини. Її хвороба мала легку форму і життю нічого не загрожує. Тоді ж у Міністерстві охорони здоров'я тоді повідомляли, що протидифтерійної сироватки в Україні не було - у запасу сироватки на зберіганні вже минув термін придатності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram