ГоловнаСуспільствоЖиття

МІУ передасть військовому флоту аварійно-рятувальне судно "Олександр Охрименко"

Рішення було прийнято на засіданні майнової комісії в четвер.

МІУ передасть військовому флоту аварійно-рятувальне судно "Олександр Охрименко"
Владимир Омелян и Игорь Воронченко
Фото: facebook.com/navy.mil.gov.ua

Міністерство інфраструктури передасть у користування Міністерства оборони багатофункціональне аварійно-рятувальне судно "Олександр Охрименко".

Про це повідомила у фейсбуці пресслужба Військово-морських сил ЗСУ.

Таке рішення було прийнято на засіданні майнової комісії з розгляду питань розпорядження майном. Передумовами для передачі "була гостра необхідність в судні такого класу для вирішення завдань морської оборони і забезпечення дій ВМС ЗСУ на морському напрямку у виключній економічній зоні та в зоні національних інтересів України".

"Хочу подякувати міністру інфраструктури Володимиру Омеляну і заступнику міністра інфраструктури Юрію Лавренюку. Це важлива для нас подія відбулася завдяки спільним зусиллям і копіткій роботі Командування ВМС, адміністрації морських портів України та керівного складу Міністерства інфраструктури України", - зазначив командувач ВМС ЗСУ адмірал Ігор Воронченко.

"Спільними зусиллями ми робимо Військово-морські сили потужними, що дає нам можливість і надалі стояти на захисті морських рубежів, захищаючи суверенітет і територіальну цілісність нашої держави", - додав він.

Судно "Олександр Охрименко"
Фото: ukrmilitary.com
Судно "Олександр Охрименко"

Судно "Олександр Охрименко"
Фото: ukrmilitary.com
Судно "Олександр Охрименко"

Довжина "Олександра Охрименка" - 61 м, ширина - 14 м, осадка - близько 4 метрів. Повна водотоннажність - 2260 тонн. Двигунна установка - два дизелі по 1300 кВт. Екіпаж - 26 осіб, автономність - 30 діб при дальності ходу 5800 морських миль. Судно має найсучасніше водолазне устаткування.

Аварійно-рятувальний буксир проєкту 2262 "Олександр Охрименко" арештували в рамках кримінального провадження за фактом розкрадання грошей на його ремонті, раніше писало видання "Думская".

Судно побудували на сінгапурській судноверфі Keppel Fels, спустили на воду в листопаді 1987 року. Тоді воно отримало назву "Світломор-4". У 2012 році судно назвали "Олександр Охрименко" і передали до складу Морської аварійно-рятувальної служби, а пізніше - в розпорядження Адміністрації морських портів України.

У 2016 році АМПУ провело тендер для визначення підрядника ремонту судна. Переможцем стала компанія ТОВ «Міленіум Меритайм», яка зобов'язалася відремонтувати його за 49 млн гривень. Після завершення ремонту АМПУ перерахувало гроші, але кілька мільйонів "зникли". 29 серпня 2017 року департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури і Головного управління контррозвідки СБУ заявили про початок досудового розслідування за фактом розкрадання коштів в особливо великих розмірах. Судно арештували.

Нагадаємо, раніше для ВМС також купили дві німецькі гідроакустичні станції Cerberus Mod 2.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram