ГоловнаСуспільствоЖиття

Сенцова перевезли в СІЗО Москви - джерело

Імовірно, його етапували в рамках процесу обміну.

Сенцова перевезли в СІЗО Москви - джерело
Фото: humanrights.org.ua

Українського режисера-політв'язня Олега Сенцова, засудженого за сфабрикованою справою про тероризм, доставили до Москви і помістили в СІЗО-2, відоме як Бутирська в'язниця. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на поінформоване джерело в Москві.

"Сенцова переправили з колонії в ЯНАО, де він відбував покарання, в Москву - в Бутирку", - сказав співрозмовник.

Джерело повідомило, що Сенцова доставили до Москви в рамках процесу обміну.

"Крим.Реалії" повідомляє, що матір режисера Сенцова Людмила розповіла, що він уперше за довгий час не подзвонив їй, хоча раніше завжди зв'язувався з нею наприкінці місяця.

"Ні, не подзвонив, хоча вчора, 28-го, минув саме місяць, як він дзвонив минулого разу. А він рівно через місяць телефонує і ми розмовляємо 20 хвилин, але вчора не подзвонив. Чекала сьогодні, думаю, може... Дзвінка немає. Я чула тільки одне: буде якийсь обмін 33 на 33. Олег до цього списку не потрапив. Сказали так, ось я чула так. Коли я розмовляла з киянами позавчора, то сказали, що він у Лабитнангі в тюрмі, в тій самій колонії. Ніде ніякого руху. Від Олега надійшов (у мене день народження був 12-го) рекомендований лист. Думаю, що таке? Він листівку надіслав. Уперше за всі 5 років з привітаннями і сказав: "Мамо, ти вір, ми скоро обіймемося"", - розповіла Людмила Сенцова.

Водночас адвокат Олега Сенцова Дмитро Дінзде на своєму фейсбуці повідомив, що йому поки що нічого не відомо про етапування підзахисного. "Прохання не телефонувати мені щодо етапування Олега Сенцова. Я не маю інформації про його етапування. А також не знаю наразі, де його утримуватимуть, якщо його дійсно етапували", - написав адвокат.

Нагадаємо, останнім часом російські та українські ЗМІ активно обговорюють тему можливого обміну ув'язненими між Україною і Росією.

21 серпня російські ЗМІ також повідомляли про ймовірну видачу Україні п'ятьох політв'язнів, а в московському СІЗО "Лефортово" підтвердили, що політв'язнів Балуха, Карпюка, Клиха, Кольченка і Сущенка перевезені до них.

22 серпня повідомляли, що Росія і Україна близькі до завершення процесу обміну ув'язненими громадянами на території обох країн.

23 серпня президент Володимир Зеленський теж висловлювався про свої надії, що обмін ув'язнених осіб станеться найближчим часом. Цього ж дня до Києва прилітала Уповноважена з прав людини в РФ Тетяна Москалькова. Однак, незважаючи на все це, російська газета "Коммерсант" 23 серпня писала, що Сенцова немає в списках на обмін.

Учора адвокат Валентин Рибін повідомляв, що дату обміну ув'язненими між Україною і Росією перенесли. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram