ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Стала відома суть позову Філарета до архієпископа Євстратія "про захист честі і гідності"

Патріарх вимагає визнати недостовірним, що "хвороба зробила його фактичним союзником Москви в боротьбі проти Томосу".

Стала відома суть позову Філарета до архієпископа Євстратія "про захист честі і гідності"
Фото: cerkva.info

Стала відома суть позову почесного Патріарха Філарета до архієпископа Євстратія Зорі про захист честі і гідності.

Про це повідомив архієпископ Євстратій, оприлюднивши фотокопію позовної заяви.

"Він (Патріарх Філарет, - ред.) вимагає визнати недостовірною наступну інформацію з мого повідомлення у фейсбуці: «Хвороба зробила його фактичним союзником Москви в боротьбі проти Томосу»", - написав архієрей на своїй сторінці в соцмережі.

Євстратій нагадав, що його повідомлення було реакцією на інтерв'ю, яке почесний Патріарх дав кремлівському пропагандистському каналу "Россия 24".

"Буквально кілька днів потому, після хвилі обурення в суспільстві, питання про це інтерв'ю поставив Патріарху журналіст «Громадського» і отримав відповідь - Патріарх не передбачав такої суспільної реакції. «Я не думав, що буде така негативна реакція»", - додав архієпископ.

"Ну, я даю інтерв'ю всім, хто до мене звертається. Але я не думав, що буде така негативна реакція на інтерв'ю, яке я дав ворожому каналу", - процитував архієрей почесного Патріарха і додав: "Тобто Патріарх усвідомлював, що спілкується з телеканалом агресора, з рупором кремлівської пропаганди - але не думав, що це матиме ті наслідки, які мало".

"«Не думав» - при тому, що аудиторія, до якої він апелює, це патріотична українська аудиторія, аргументи, якими він апелює до неї, покликані створити враження, що його позиція - «більш незалежна і проукраїнська», ніж у інших. Отже, давати інтерв'ю кремлівським пропагандистам - це абсолютно очевидно шкодити власній позиції. На жаль, для почесного Патріарха це виявилося неочевидним. Чому? Я свою думку висловив. Ну а запевнення, що Москва розглядає нинішні заяви і дії почесного Патріарха як корисні для себе, пролунало з її власних уст у тому ж сумнозвісному репортажі з інтерв'ю: «Виходить, що нові, червневі тези Філарета практично дослівно повторюють усе те, про що представники РПЦ говорили ще на початку релігійно-політичного проекту "Томос"», - підсумував архієпископ Євстратій.

Нагадаємо, після так званого відновного собору УПЦ Київського патріархату 20 червня архієпископ Євстратій передбачив церкві Філарета долю маргінальної секти.

24 червня Синод ПЦУ відсторонив Філарета від управління Київською єпархією, але на знак визнання минулих заслуг зберіг за ним місце в єпископаті. Філарет заявив, що відмовився визнавати рішення "так званої ПЦУ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram