ГоловнаСуспільствоЖиття

Адвокатка фігуранта "справи Хізб ут-Тахрір" назвала "тортурами" умови в СІЗО, де його утримують

Його тримали у "відстійнику", де немає ні стільця, ні столу, ні води, ні туалету.

Адвокатка фігуранта "справи Хізб ут-Тахрір" назвала "тортурами" умови в СІЗО, де його утримують
Айдер Салединов
Фото: Крымская солидарность\ФБ

21 серпня адвокатка Ліля Гемеджі відвідала свого підзахисного, який проходить у "справі Хізб ут-Тахрір" Айдера Саледінова в СІЗО 1 у Ростові-на-Дону. Вона порівняла умови його утримання з тортурами. Про це повідомляють на фейсбуці "Кримської солідарності" з посиланням на адвокатку.

"З приводу тортурних умов буде направлена скарга до слідчого ізолятора ГУ ФСВП у місті Ростові і Ростовській області", - повідомила Гемеджі. Крім того, захист готує звернення до Громадської спостережної комісії у зв'язку з порушенням прав її підзахисного.

Під час бесіди зі своїм підзахисним вона дізналася, що його за безпідставним звинуваченням у нібито переговорах через вікно з іншими утримуваними в СІЗО людьми помістили на п'ять днів у карцер, після чого повернули не в колишню камеру, а перевели у «відстійник».

"Відстійник" - це приміщення, в якому немає ні стільця, ні столу, ні води, ні туалету", - пояснила адвокат.

Понад те, до переведення її підзахисного в іншу камеру до нього підселили чоловіка, який звертався до наглядачів зі словами: «Навіщо ви це робите? Я хворію на туберкульоз». Після цього Саледінова перевели в тісну і задушливу "камеру-двійку".

"Мій підзахисний утримується з іще однією людиною, яку звинувачують згідно з екстремістською статтею за вчення Свідків Єгови», - зазначила Гемеджі.

Адвокатка також розповіла, що в камері Саледінова відбувся обшук, під час якого була продірявлена гофра в туалеті і нечистоти виливалися безпосередньо в камеру - "і ніхто не намагався ліквідувати цю поломку".

Гемеджі розцінила такі дії з боку співробітників СІЗО як психологічний тиск.

"Їхнє ставлення вкрай негативне. Підсудних обзивають, зокрема Айдера обзивають «терористом», намагаються всіляко принизити його честь і гідність, чинять психологічний тиск", - підкреслила адвокатка.

Нагадаємо, 27 березня 2019 року російські силовики провели в Криму масові обшуки в будинках кримських татар і затримали 25 осіб. 23 кримчан вивезли в Росію, одного утримують у СІЗО Сімферополя, ще один - Едем Ячиков - зник, його місцезнаходження невідоме з 27 березня.

12 серпня повідомляли, що фігурантам "справи Хізб ут-Тахрір" суд у РФ продовжив арешт до 15 листопада.

Верховний суд Росії заборонив мусульманську організацію "Хізб ут-Тахрір" 2003 року, включивши у список об'єднань, названих "терористичними". Захисники заарештованих і засуджених у цій справі вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати зазначають, що переслідувані в цій справі російськими правоохоронними органами - переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram