ГоловнаСуспільствоЖиття

РосЗМІ повідомили про можливу видачу Україні п'ятьох політв'язнів (оновлено)

У "Лефортово" підтвердили, що Балух, Карпюк, Клих, Кольченко і Сущенко перебувають у них.

РосЗМІ повідомили про можливу видачу Україні п'ятьох політв'язнів (оновлено)
Фото: Макс Требухов

П'ятеро громадян України, засуджені в Російській Федерації та доправлені в московський слідчий ізолятор "Лефортово", можуть бути видані на батьківщину для відбування покарання.

Про це повідомляє "Интерфакс" з посиланням на обізнане джерело.

"Щодо етапованих у Москву п'яти засуджених вирішується питання про видачу їх Україні для відбування покарання, призначеного судами в РФ", - розповів співрозмовник агентства.

Він також зазначив, що "зараз обговорюється формат цієї процедури".

Офіційного підтвердження цієї інформації не було. Але напередодні правозахисний центр «Меморіал» повідомив, що засуджених у РФ п'ятьох громадян України перевели з виправних колоній у слідчий ізолятор "Лефортово" в Москві. За даними "Меморіалу", 20 серпня в СІЗО "Лефортово" прийняли передачі для Володимира Балуха, Павла Гриба, Миколи Карпюка, Станіслава Клиха і Олександра Кольченка.

Оновлення. У московському СІЗО "Лефортово" підтвердили, що у них перебувають п'ятеро засуджених українців, повідомив член громадської спостережної комісії Євген Єнікєєв в ексклюзивному коментарі Крим.Реалії.

"Нам про це усно сказав заступник начальника СІЗО «Лефортово» з режиму Ханов Олександр Юрійович. Він підтвердив таких засуджених: це Балух, Карпюк, Клих, Кольченко і Сущенко. При цьому він сказав, що Гриба немає, хоча для нього вчора прийняли передачу. Тому, швидше за все, якщо все-таки йому передачку взяли, то він повинен бути там", - розповів Єнікєєв.

Євгену Єнікеєву повідомили, що побачитися з ув'язненими він не може, тому що вони всі написали заяви про відмову спілкуватися.

Крім цього, члену ОНК повідомили, що всі співробітники зайняті і не можуть організувати зустріч з ув'язненими в зв'язку з "аварією в Лефортово".

"Сьогодні нам відмовили навідріз, це нас дуже непокоїть. Це безпрецедентно і дивно. Єдине, з чим я можу це пов'язувати: вони сказали, що у них сьогодні сталася аварія з водонагрівальним обладнанням, щось у них згоріло, і вони зараз усувають аварію. Тому, сказали, приходьте завтра. Це може служити якимось поясненням. Але тим не менш, в законі для нас в цьому плані ніяких обмежень немає. Єдине обмеження для нас, коли ми не можемо потрапити до ув'язнених, якщо з ним проводять якісь слідчі дії або він на суді. Спочатку нам сказали, що вони відмовилися і написали заяви, потім сказали, що у нас тут аварія - ми не можемо, ми тут всі зайняті", - додав Єнікєєв.

Нагадаємо, раніше російський адвокат Дмитро Дінзе повідомив, що не може знайти місце перебування українського політв'язня активіста Володимира Балуха, якого раніше вивезли з російської колонії №4 міста Торжок Тверської області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram