ГоловнаСуспільствоЖиття

Кіберполіція затримала групу злодіїв, які викрали 1,5 млн гривень з банківських рахунків українців

40-річній організаторці та її співучаснику оголошено про підозру.

Кіберполіція затримала групу злодіїв, які викрали 1,5 млн гривень з банківських рахунків українців

Кіберполіція затримала організатора групи, що займалася викраденням грошей з банківських рахунків українців. Попередня сума збитку - 1,5 мільйона гривень. 40-річній організаторці та її співучаснику вже оголошено про підозру.

Про це інформує Департамент кіберполіції України.

Повідомляється, що для керування банківськими рахунками і викрадення коштів зловмисники використовували мобільні номери, які були прив'язані до банківських рахунків громадян. Бази даних з цими номерами вони купували на закритих форумах в мережі, а дані для перевипуску SIM-карт знаходили в соціальних мережах.

Зловмисники зазвичай обкрадали рахунки вчителів, працівників медичних установ, різноробочих, використовуючи їхні зарплатні картки. Співробітники кіберполіції за участю Служби безпеки АТ "Альфа-Банк" встановили, що до складу групи входило четверо жителів Кривого Рогу, а створила всю злочинну схему і координувала дії виконавців 40-річна жінка.

"За її схемою, всі факти викрадення коштів були пов'язані з деактивацією роботи SIM-карти фінансового номера клієнтів банку (номер, який прив'язують до банківського рахунку для перевірки та здійснення операцій). Персональні дані громадян для створення дубліката SIM-карти зловмисники обирали переважно з соцмереж (прізвище , ім'я, дата народження, близькі контакти, телефон тощо)", - йдеться в повідомленні.

Маючи всю необхідну інформацію, спільники створювали дублікати, за допомогою яких і отримували доступ до банківських рахунків постраждалих. А система віддаленого керування рахунками надавала їм дозвіл на проведення банківських операцій без відома власників.

"За попередніми даними, злочинними діями групи завдано збитків на близько 1,5 мільйона гривень ($59,5 тис.). Більшу частину отриманих грошей зловмисники програвали в різних онлайн-казино і на спортивних ставках", - зазначають в кіберполіції.

Для зручності та швидкої координації дій вони орендували офіс у Кривому Розі. Під час обшуків, зокрема в приміщенні учасників групи та їхніх автомобілях, поліцейські вилучили комп'ютерну техніку, мобільні телефони, більш ніж тисячу дублікатів SIM-карт, близько сотні банківських карток, зброю та чорнові записи.

Слідчі кваліфікували подію за ч. 4 ст. 185 КК (крадіжка).

Двох підозрюваних затримали, їм обрано запобіжний захід у вигляді арешту з можливістю внесення застави. Вирішується питання про оголошення підозри їхнім спільникам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram