ГоловнаСуспільствоВійна

Московський суд не задовольнив апеляцію українських військовополонених моряків

Підстави, на яких було обрано запобіжний захід морякам, не змінилися.

Московський суд не задовольнив апеляцію українських військовополонених моряків
Фото: EPA/UPG

Московський міський суд 16 серпня розглянув і відхилив апеляційні скарги адвокатів одинадцяти українських військовополонених моряків. Про це повідомив сьогодні у фейсбуці адвокат Микола Полозов.

Апеляцію подавали на захист Михайла Власюка, Сергія Попова, Андрія Драча, Богдана Головаша, Дениса Гриценка, В'ячеслава Зінченка.

Зазначають, що, за клопотанням прокурора, засідання проходило в закритому режимі, а всіх, хто прийшов підтримати військовополонених моряків, випровадили із зали суду.

«Стороною захисту було заявлено про необхідність виконати наказ Міжнародного трибуналу ООН з морського права про негайне звільнення 24 українських військових моряків, про порушення Конвенції ООН з морського права, а також про порушення норм міжнародного гуманітарного права, в тому числі ІІІ Женевської конвенції 1949 р. «Про поводження з військовополоненими», в частині умов утримання військових моряків», - зазначив Полозов.

Позиція слідчого і прокурора полягала в тому, що підстави, на яких було обрано запобіжний захід морякам, не змінилися і не зникли.

«Ця позиція повністю задовольнила суддю Задорожну З.А., яка залишила постанову Лефортовського районного суду без змін, а апеляційні скарги захисту - без задоволення», - додав адвокат.

Пізніше апеляційна інстанція Московського міського суду розглянула в закритому судовому засіданні апеляційні скарги адвокатів другої групи військовополонених українських моряків на захист: Володимира Терещенка, Андрія Шевченка, Романа Мокряка, Андрія Оприска, Сергія Цибізова.

«Суд апеляційної інстанції залишив постанову Лефортовського районного суду про продовження терміну утримання під вартою стосовно другої групи військовополонених українських моряків без зміни», - написав Полозов у

фейсбуці.

Розгляд апеляцій щодо третьої групи військовополонених (Андрія Артеменка, Віктора Беспальченка, Володимира Варімеза, Владислава Костишина, Олега Мельничука, Василя Сороки, Сергія Чуліби) відбудеться 21 серпня о 11:00, а четвертої (Юрія Без'язичного, Юрія Будзила, Володимира Лісового, Богдана Небилиці, Євгенія Семідоцького, Андрія Ейдера) - о 14:00.

Нагадаємо, 24 українських моряків захопили в полон сили ВМС Росії 25 листопада минулого року. 30 листопада українців вивезли до Москви. Росія ігнорує вимоги України та міжнародної спільноти про їх звільнення.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права ООН ухвалив, що Росія повинна звільнити всіх українських моряків і повернути три кораблі. Трибунал зобов'язав протягом місяця відзвітувати про виконання рішення.

25 червня українське МЗС отримало ноту МЗС РФ, що містила пропозицію надати письмові гарантії участі України в продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. МЗС назвало цю пропозицію Росії неприйнятною і відхилило. Після цього президент Володимир Зеленський розкритикував міністра Павла Клімкіна за це рішення.

24 липня стало відомо, що ФСБ Росії завершила розслідування проти військовополонених моряків і передала їм матеріали кримінальної справи для ознайомлення.

18 червня омбудсмен Людмила Денісова підписала клопотання до слідчого ФСБ Росії про ухвалення рішення про обрання особистого зобов'язання як запобіжного заходу для військовополонених моряків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram