ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні видадуть монографію про серійних убивць

Автори сподіваються, що книга допоможе ввести в законодавство поняття "серійне вбивство".

В Україні видадуть монографію про серійних убивць
Фото: facebook.com/Андрій Нєбитов

В Україні видадуть монографію про умисні і серійні вбивства. Автори сподіваються, що вона допоможе домогтися змін у законодавстві для введення поняття "серійне вбивство".

Про це повідомили на пресконференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

В українському законодавчому полі не закріплено поняття "серійний вбивця", що значно ускладнює роботу над розкриттям таких злочинів і покарання невинних.

Один з авторів монографії професор Олександр Саінчин розповів, що матеріали для книги почали збирати ще на початку 80-х. "З усього розмаїття умисних вбивств виокремили найбільш проблематичні в методологічному аспекті розкриття: вбивства, пов'язані з вибуховими пристроями та зброєю, вбивства матір'ю своєї новонародженої дитини, вбивства, пов'язані з розчленуванням трупа, серійні вбивства і вбивства на замовлення", - зазначив він.

Саінчин підкреслив, що для України законодавчо закріпити "серійне вбивство" дуже важливо, оскільки за вбивство Сергієм Ткачем 118 осіб були засуджені 11 невинних людей.

Ще один автор монографії - доктор юридичних наук Олександр Сотула - розповів, що він є членом підгрупи з унесення змін до кримінального законодавства і зі створення нового Кримінального кодексу. І всі пропозиції, описані в книзі, будуть винесені на розгляд комісії, яка відповідає за зміни в законодавстві.

Автори монографії уточнили, що наразі видано тільки сигнальні екземпляри.

"Монографія - це книга специфічна. Необхідно зрозуміти, скільки примірників треба науковій спільноті, яка кількість примірників необхідна бібліотекам, скільки примірників необхідно передати за кордон, оскільки книга буде перекладена на англійську і німецьку мови", - розповів ще один автор монографії - академік, кандидат психологічних наук Олег Мальцев.

Монографія має три розділи. Два з них включають порівняльно-правове дослідження кримінального законодавства України та інших країн романо-германської сім'ї, теорію розслідувань, тактику розшуку і затримання підозрюваних. Третій присвячено опису психологічного портрета серійних убивць.

Нагадаємо, маніяка, ґвалтівника і вбивцю Сергія Ткача було засуджено до довічного ув'язнення 23 грудня 2008 року. 5 листопада 2018 року він помер від серцевої недостатності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram