ГоловнаСуспільствоЖиття

Мінрегіон запропонував реконструювати "хрущовки" за згодою 75% мешканців

Раніше була потрібна згода всіх без винятку мешканців.

Мінрегіон запропонував реконструювати "хрущовки" за згодою 75% мешканців
Фото: www.prodamxatu.biz

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства пропонує змінити законодавство і дозволити реконструювати "хрущовки" за згодою не менш ніж 75% мешканців.

Про це повідомляє пресслужба Кабінету Міністрів.

За словами заступника міністра регіонального розвитку Льва Парцхаладзе, це дозволить нарешті почати процес реновації застарілого житла в Україні на практиці.

"Сьогодні в чинному законі 2006 року щодо реконструкції застарілого житла прописано обов'язкову згоду 100% мешканців будинку. Тобто відмова навіть одного жителя, який прописаний у квартирі такого будинку, виключає можливість проведення реконструкції. Навіть якщо всі інші жителі повністю підтримують це рішення", - сказав заступник міністра.

За словами Парцхаладзе, коефіцієнт відшкодування за старе житло становить 1,5.

"Тобто у разі переїзду в новий будинок вам повинні дати квартиру на 50% більшу. Це стало основною причиною того, що реновація застарілого житла в Україні так і не змогла розпочатися на практиці", - вважає чиновник.

Розроблений міністерством законопроєкт передбачає можливість здійснення реконструкції застарілого житла різної поверховості, а не тільки до п'яти поверхів.

Згідно з документом, якщо власники квартир, незважаючи на згоду більш ніж 75% жителів, відмовляються залишати будинок, відселення відбувається в примусовому порядку за рішенням суду.

Нагадаємо, минулого року міністр регіонального будівництва, віцепрем'єр Геннадій Зубко говорив, що його відомство схиляється до ідеї санації "хрущовок" замість їх знесення під нове житло.

В Україні налічується близько 20 тисяч "хрущовок".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram