ГоловнаСуспільствоЖиття

Російський суд відмовив політв'язню Кольченку у достроковому звільненні

Політв'язень клопотав про переведення на виправні роботи замість ув'язнення.

Російський суд відмовив політв'язню Кольченку у достроковому звільненні
Александр Кольченко
Фото: Антон Наумлюк

Суд міста Копейськ Челябінської області Росії відмовив українському політв'язню Олександру Кольченку у достроковому звільненні після того, як він подав клопотання про переведення на виправні роботи замість ув'язнення у колонії.

Виїзний суд відбувся у колонії № 6 у Копейську 31 липня, повідомляє "Громадське".

"Хотів би ще раз підкреслити, що моя мама вже досягла пенсійного віку, не працює і не має можливості мене утримувати. Окрім того, через вік вона дуже потребує моєї моральної, фізичної та, що важливо, - матеріальної допомоги. Я молодий і працездатний. Я хочу і можу і продовжувати подальше навчання, і працювати. Я не боюся фізичної праці. Замість того, щоб жити за рахунок платників податків, я міг би себе утримувати", - підкреслив Кольченко.

Він просив суд врахувати, що з моменту його затримання числиться на контролі у медичних працівників СІЗО і ІК-6 у зв'язку з дефіцитом маси тіла. "Усунути цю патологію в умовах колонії за відсутності додаткового білкового харчування неможливо. Таким чином, ця проблема може перерости у хронічне захворювання і мати незворотні наслідки", - додав політв'язень.

Кольченко назвав примусові роботи "одним з можливих кроків до адаптації у суспільстві", а також заявив, що його подальше перебування в ув'язненні заважає йому продовжувати навчання у Таврійському національному університеті.

Суд свою відмову мотивував тим, що мають місце порушення режиму у колонії і з боку Кольченка, і стягнення на його адресу.

Російський правозахисник Микола Щур назвав відмову суду "виключно політичним рішенням". Правозахисники подали апеляцію. Розгляд апеляції має відбутися протягом місяця, однак перспектив правозахисник не бачить.

Нагадаємо, активіста Олександра Кольченка затримали у Криму разом з режисером Олегом Сенцовим у травні 2014 року за звинуваченням у підготовці терактів. Російський суд засудив Кольченка до 10 років позбавлення волі, Сенцова - до 20. Обидва заперечують свою провину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram