ГоловнаСуспільствоЖиття

Окупаційна влада Криму попросить Україну пустити воду з Дніпра на півострів (оновлено)

У Зеленського відповіли, що країна-окупант повинна відповідати за забезпечення окупованої території необхідними ресурсами.

Окупаційна влада Криму попросить Україну пустити воду з Дніпра на півострів (оновлено)
Фото: wikimapia.org

Окупаційна влада анексованого Росією Криму має намір звернутися до керівництва РФ з проханням почати переговори з Україною з приводу запуску на півострів води з річки Дніпро.

Таку ідею озвучив "заступник голови Ради міністрів - постпред Криму при президенті РФ" Георгій Мурадов, передає російське інформагентство ТАСС.

"Ми хотіли б просити допомогти почати зондаж, можливо, переговорний процес з українською стороною про те, щоб вони нашу воду пропускали до Криму. Це не вода річки Дніпро, яка належить Україні, це наша вода, що йде з території РФ", - сказав Мурадов.

За його словами, вода з Дніпра дозволить вирішити багато питань у північній частині окупованого Росією півострова.

Оновлення. Постійний представник президента в АР Крим Антон Кориневич прокоментував заяву кримської "влади". Він підкреслив, що Україна перекрила не русло Дніпра, а технологічне спорудження (канал), який розміщений на території країни, і має на це повне право.

"Річка Дніпро не тече територією Криму. Україна перекрила не русло Дніпра, а технологічне спорудження (канал), яке розташоване на території України, і на це вона має повне право", - написав він у фейсбуці.

Кориневич наголосив, що Крим є територією України, а не Росії. Тому Росія не може ставити в міждержавних відносинах питання, пов'язані з Кримом. "Питання, пов'язані з Кримом, може ставити тільки держава-суверен, тобто Україна", - зазначив він.

Постпред президента вважає, що всі претензії країни-окупанта не мають правової або міжнародно-правової основи.

"За всіма підрахунками, прісної води в Криму для потреб населення вистачає. Загалом саме держава-окупант має відповідати за забезпечення окупованої території всіма необхідними ресурсами", - зауважив Кориневич.

Нагадаємо, Україна забезпечувала близько 85% потреби Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал. Після анексії Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинилися.

Українська влада неодноразово робила заяви про те, що водопостачання анексованого півострова буде відновлено тільки після деокупації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram