ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

ВООЗ виділить Україні 200 доз протидифтерійної сироватки

Зараз сироватки в Україні немає взагалі.

ВООЗ виділить Україні 200 доз протидифтерійної сироватки
Фото: twitter.com/whoyemen

Всесвітня організація охорони здоров'я надасть Україні як гуманітарну допомогу 200 ампул сироватки від дифтерії.

Про це на брифінгу в четвер розповів керівник патронатної служби міністра охорони здоров'я Станіслав Грещишин, пише "Інтерфакс-Україна".

"Міністерство охорони здоров'я домовилося з ВООЗ про постачання в найближчі два тижні 200 ампул сироватки від дифтерії. Після цього вони надійдуть у регіони, щоб в разі захворювання можна було вчасно пролікувати пацієнта", - сказав він.

Зараз протидифтерійної сироватки в Україні немає взагалі.

"Зараз в Україні немає сироваток. Термін дії тих сироваток, про які в МОЗ говорили раніше, минув на початку літа. Закупівля, яка проводиться міжнародними організаціями, була невдалою. Ринок цих сироваток дуже малий, тому що більшість країн зосереджується на вакцинації. На перший тендер, який оголошувала ПРООН, пішов тільки один виробник, який не зміг надати весь обсяг необхідних документів. Тендер був знову оголошений. Ми сподіваємося, що найближчим часом зможемо отримати результат", - зазначив він.

Нагадаємо, що минулого тижня в Хмельницькій області було підтверджено випадок дифтерії у 21-річної дівчини. Тоді повідомляли, що форма хвороби легка, сироватка їй не була потрібна.

У 2018 році на дифтерію в Україні захворіли 10 осіб.

Головний засіб у боротьбі з дифтерією - вакцинація. Безкоштовна, закуплена за державні гроші вакцина від дифтерії є в усіх медустановах України, які працюють на первинному рівні. Дорослим вводять комплексну вакцину від дифтерії і правця - АДП-М. Імунітет від дифтерії і правця тримається 10 років, що десять років вакцинацію потрібно повторювати. Дітям вводять комплексну вакцину від коклюшу, дифтерії та правця АКДП згідно з календарем вакцинації. Вона також доступна в усіх установах країни - і в державних,і в приватних - в приватних можна знайти також п'яти- і шестивалентні вакцини, в складі яких є протидифтерійний компонент.

Дифтерія - інфекційна хвороба, спричинена бактерією Corynebacterium diphtheriae. Її ознаки і симптоми зазвичай проявляються через 2-5 днів після зараження і варіюються від легких до важких. Найчастіше симптоми наростають поступово, починаючи з болю в горлі і підвищення температури тіла. У важких випадках бактерії виробляють токсин, що викликає формування потовщеного сіруватого або білого нальоту в горлі. Наліт може стати причиною обструкції дихальних шляхів, ускладнюючи дихання і ковтання і викликаючи «гавкливий» кашель. Можливий набряк шиї, частково викликаний збільшенням лімфовузлів.

Токсин може також проникати в кровотік, викликаючи різні ускладнення, в тому числі запальні ураження і пошкодження серцевого м'яза, запальні ураження нервів, порушення функції нирок і кровотеча на тлі пониженого вмісту тромбоцитів в крові. Поразка м'язів серця може призводити до порушень серцевого ритму, а запальні ураження нервів можуть викликати параліч.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram