ГоловнаСуспільствоЖиття

Потерпілі в харківській ДТП звернулися до Зеленського з проханням про справедливий суд

Постраждалі та родичі загиблих хочуть незворотного покарання.

Потерпілі в харківській ДТП звернулися до Зеленського з проханням про справедливий суд
Елена Зайцева
Фото: kordon.org.ua

Потерпілі в жахливій ДТП у Харкові, а також родичі загиблих в аварії людей записали звернення до президента Володимира Зеленського. Про це повідомила адвокат потерпілих Лариса Матвєєва на своїй сторінці у фейсбуці.

"Відповіді офіційної поки що не отримали жодної, але по телефону повідомили, що звернення переслали до Генеральної прокуратури 05.08.2019 р.", - написала Матвєєва.

Адвокат зазначила, що потерпілі хочуть незворотності покарання для винуватців і обурені цинізмом захисту Олени Зайцевої.

"Ніхто не хоче ні "сліпої" помсти, ні тиску на суд, хочуть незворотності покарання для винних і гласності процесу. Хоча, безумовно, цинізм сторони захисту Зайцевої та зміна її позиції у справі дуже обурили. У людей, які втратили найближчих і своє здоров'я, не так багато залишається бажань, але вони сподіваються, що на прикладі цієї справи почне змінюватися система", - написала адвокат.

Матвєєва перерахувала порушення протягом судового розгляду, що стосуються аналізів Олени Зайцевої на наркотики, зникнення лікаря-нарколога Олени Федірко, затягуванні справи слідчими, спроб оцінити дії експертів та інші.

"Справу намагалися закрити вже не один раз, проводячи розслідування формально, у зв'язку з чим суд скасовував постанови про закриття кримінального провадження. Ми хочемо прозорості та відкритості в усіх питаннях, хочемо, щоб дії посадових осіб були перевірені і було прийнято рішення, що ж це було: некомпетентність чи корупція. Не повинні потерпілі боротися виключно своїми силами за кожен доказ, інакше навіщо нам поліція, прокурори і держава загалом?" - резюмувала адвокат.

Матвєєва повідомила, що розгляд апеляційних скарг Зайцевої і Дронова призначено на 14 серпня на 11:00 у приміщенні Харківського апеляційного суду.

Нагадаємо, аварія із 6 загиблими сталася на вул. Сумській у Харкові в жовтні 2017 року. Позашляховик Lexus Олени Зайцевої, яка їхала на червоне, на великій швидкості зіткнувся з автомобілем Геннадія Дронова й вилетів на тротуар, у натовп людей, які чекали на зелений сигнал світлофора. П'ятеро людей загинули на місці, ще одна жінка померла в лікарні.

26 лютого 2019 року суд визнав обох водіїв винними і засудив на 10 років ув'язнення. Зайцева, яка під час судових розглядів визнавала свою провину і заявляла про каяття, після вироку змінила риторику і просить змінити вирок на 5 років ув'язнення умовно, перекладаючи всю провину на Дронова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram