ГоловнаСуспільствоЖиття

У Чорнобильській зоні виготовили радіоактивно безпечну крафтову горілку

Там планують налагодити виробництво крафтової горілки і повертати 75% прибутку постраждалим від аварії на ЧАЕС.

У Чорнобильській зоні виготовили радіоактивно безпечну крафтову горілку
Фото: Державне агентство України з управління зоною відчуження\ФБ

У Британії презентували крафтову горілку з чорнобильської води і пшениці "АТОМІК", яку виготовила команда вчених з України та Британії в Чорнобильській зоні. Про це на фейсбуці повідомило Держагентство України з управління зоною відчуження.

Дистильований алкоголь розводили з мінеральною водою з глибокого водоносного шару в місті Чорнобиль, який має схожий хімічний склад з ґрунтовими водами регіону Шампань у Франції. Зазначають, що у воді не виявили радіоактивного забруднення.

За підсумками цієї роботі вчені презентували звіт, який отримав позитивний відгук у Держагентстві України з управління зоною відчуження.

"Отже, чорнобильська горілка - це більше не один з міфів, а реальність", - зазначив голова ДАЗВ Віталій Петрук.

Заступник голови ДАЗВ Олег Насвіт назвав "АТОМІК" високоякісним самогоном, оскільки напій має нетиповий для високоочищеної горілки смак, а також аромат зерна від наших оригінальних українських методів дистиляції.

На цей момент створюється соціальне підприємство "Чорнобильська алкогольна компанія", яка в майбутньому буде виробляти і продавати "АТОМІК" із зерна, вирощеного в зоні обов'язкового (безумовного) відселення. Для старту виробництва потрібно вирішити низку юридичних питань.

Зазначають, що 75% прибутку від продажу напою повертатимуть громаді постраждалих від аварії на ЧАЕС.

"Ми не плануємо вирощувати зерно в зоні відчуження в промислових масштабах, оскільки там зараз заповідник дикої природи. Натомість ми хочемо працювати в зоні обов'язкового відселення, де рівні забруднення значно нижчі і де все ще проживають люди. Ми прагнемо зробити високоцінний продукт для підтримки економічного розвитку цих територій", - підкреслив професор Джим Сміт з Університету Портсмута.

Фото: Державне агентство України з управління зоною відчуженняФБ

Держагентство зони відчуження підтримало ініціативу використання занедбаних територій зони відселення на благо місцевих громад.

Нагадаємо, Державне агентство України з управління зоною відчуження розробило нові туристичні водні маршрути річками Прип'ять і Уж у зоні.

Нові формати відвідування зони ініційовані туристичними операторами у зв'язку зі зростанням кількості відвідувачів майже вдесятеро за минулі 5 років. Окрім того, водні маршрути дадуть можливість побачити іншу сторону Зони відчуження - її природу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram