ГоловнаСуспільствоЖиття

Електронний кабінет забудовника запрацює з вересня - депутатка від "СН"

Повноцінно електронна система повинна запрацювати у 4 кварталі 2020 року.

Електронний кабінет забудовника запрацює з вересня - депутатка від "СН"

В Україні з вересня запрацює е-кабінет забудовника, в якому можна буде оформити дозвільні документи на будівництво. Про це повідомила новообрана депутатка від партії "Слуга народу" Олена Шуляк під час конференції "Прозорі послуги для ефективної будівельної галузі".

"У нас є можливість побачити тільки невелику частину всієї електронної системи, але у вересні, думаю, що в тестовому режимі ми побачимо, чим завершаться наші спільні зусилля", - зазначила Шуляк.

До 2021 року очікується введення єдиної електронної системи в будівництві, в рамках якої будуть взаємодіяти всі відповідні реєстри.

Керівник напрямку електронних послуг Данило Молчанов підкреслив, що у вересні очікується запуск е-кабінету забудовника для об'єктів з незначними наслідками. Повноцінно електронна система повинна запрацювати у 4 кварталі 2020 року.

У ній будуть публічний портал даних, єдиний реєстр (дані всіх об'єктів на всіх стадіях будівництва, пов'язані з цим документи, сертифікація енергоефективності, інше) і безпосередньо е-кабінет забудовника.

За словами Молчанова, публічний портал має запрацювати у 3 кварталі 2020 року, єдиний реєстр - у 2 кварталі 2020 року.

При цьому заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе зазначив, що до повноцінного запуску єдиної електронної системи ще мало хто готовий. "Досить великі гроші потрібні, щоб усі бази даних оцифрувати. Дуже важливо, щоб вони були пов'язані одна з одною. Це робота не одного року", - сказав він.

Участь у розробці цієї системи брали Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Офіс ефективного регулювання (BRDO), Державне агентство з питань електронного урядування та проект "Прозорість і підзвітність у публічному управлінні та послугах "TAPAS".

Нагадаємо, в липні в Зеленського заявляли, що Україна повністю імплементувала вимоги ЄС до електронних документів, оскільки електронний документ, підписаний за допомогою MobileID на базі ECDSA, пройшов тестування.

Також повідомляли, що в Європейській комісії мають намір виділити Україні допомогу в розмірі 25 млн євро на розвиток цифрової економіки та електронного уряду.

Раніше також повідомлялося, що Естонія допоможе Україні створити "державу в смартфоні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram