ГоловнаСуспільствоЖиття

ЧАЕС домовилася про демонтаж старого саркофага за 2 млрд гривень

Демонтаж і будівельні роботи буде здійснювати "СК Укрбудмонтаж".

ЧАЕС домовилася про демонтаж старого саркофага за 2 млрд гривень
Фото: Макс Требухов

Державне спеціалізоване підприємство "Чорнобильська атомна електростанція" домовилося з товариством з обмеженою відповідальністю "СК Укрбудмонтаж" про проведення будівельних робіт і демонтаж старого саркофага на об'єкті "Новий безпечний конфайнмент" за 2,076 млрд гривень.

Про це свідчать дані в системі публічних закупівель ProZorro.

Відповідно до тендерної документації, "Укрбудмонтаж" повинен провести будівельні роботи на об'єкті "Новий безпечний конфайнмент", а також демонтаж нестабільних конструкцій об'єкта "Укриття" за 2,076 млрд гривень. Термін надання послуг - до 20 грудня 2023 року.

Компанія "СК Укрбудмонтаж" надає послуги проведення будівельних монтажних робіт у цивільному і промисловому будівництві.

Компанія займається облаштуванням фундаментів, зведенням каркасів будівель, монтажем технічного обладнання та монтажем енергетичного та тепломеханічного обладнання.

Кінцевим бенефіціаром компанії є Сергій Зальоткін.

Нагадаємо, 6 квітня 1986 року відбувся вибух на 4-му енергоблоці ЧАЕС, який став причиною наймасштабнішої техногенної катастрофи у світі. Для ізоляції зруйнованого енергоблоку впродовж 1986 року над ним було побудовано бетонний саркофаг, відомий як об'єкт "Укриття".

10 липня на ЧАЕС ввели в експлуатацію новий безпечний конфайнмент над четвертим енергоблоком. На реалізацію цього проекту міжнародне співтовариство виділило 1,5 млрд євро, а внесок ЄБРР становив більш ніж 700 млн євро.

Новий конфайнмент прослужить щонайменше 100 років і допоможе вирішити задачу розбирання саркофага, яким було накрито четвертий реактор після аварії. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram