ГоловнаСуспільствоВійна

Штаб ООС показав, як виглядає Широкине на шостий рік російсько-української війни

Курортне містечко перетворилося на покинуте "селище-привид".

Штаб ООС показав, як виглядає Широкине на шостий рік російсько-української війни
Широкино
Фото: facebook.com/pressjfo.news

Штаб операції Об'єднаних сил показав, як виглядає зруйноване протягом бойових дій селище Широкине, розташоване за 15 км від Маріуполя Донецької області.

Про це йдеться на сторінці пресцентру ООС у фейсбуці.

"За 15 км на схід від Маріуполя розташований найдужче зруйнований населений пункт російсько-української війни - село Широкине. Це легендарне село не зрівняється з жодним іншим на Донбасі. Колись це був курорт, куди до узбережжя Азовського моря приїжджали відпочивати туристи. У селищі були власний пивзавод і меблевий цех. Там налічували близько 700 будинків і понад 1800 місцевих жителів. Тепер сюрреалістичний пейзаж більше нагадує яскраву локацію апокаліпсису з фільмів-катастроф або навіть чимось схоже на мертве місто Прип'ять у Чорнобильській зоні. Але на відміну від Чорнобиля, люди з Широкиного втікали не від техногенної катастрофи, а від обстрілів російських окупантів, рятуючи своє життя. Російські війська і їхні найманці обстрілювали село з особливою ненавистю і люттю. Внаслідок «братньої любові» і численних обстрілів з важкої артилерії і мінометів знищено майже все в селі", - йдеться в повідомленні.

На опублікованих фото видно, що практично всі будинки в селищі зруйновані або пошкоджені.

"Краєвиди просто гнітючі: всі без винятку будинки в руїнах і непридатні до життя, зруйновані численні санаторії, дитячі табори, сільрада, школа, будинок культури та інші важливі об'єкти інфраструктури. Усе повністю поросло травою і чагарниками, в гаражах і на вулицях стоять згорілі дотла автомобілі, поблизу будинків лежать дитячі іграшки і всюди осколки від снарядів. Про місцеву церкву взагалі окрема розмова. Окупанти цинічно обстріляли її, наслідки руйнувань чітко показують, з якого боку вели вогонь. Вона стоїть розгромлена, російські мародери вивезли звідти все церковне майно", - повідомили у штабі.

Фото: facebook.com/pressjfo.news

Фото: facebook.com/pressjfo.news

Про те, що колись селище було туристичним, нагадують розгромлені бази відпочинку на березі. Однак саме узбережжя заміноване на випадок атаки з моря.

У штабі нагадали, що Широкине звільнили від російських окупантів 2016 року і зараз воно перебуває під контролем Збройних сил України.

"Село повністю заміноване російськими окупантами, іноді досі у дворах лежать снаряди і міни. Всередину житлових будинків заходити суворо заборонено, не виключено, що там ворогом залишені мінно-вибухові пастки. Можна спокійно переміщатися тільки по асфальтованій дорозі і в окремих місцях, де справді ми знаємо, що немає ніякої небезпеки", - розповів морський піхотинець Данило, який захищає підступи до околиць окупованого села Саханка.

Фото: facebook.com/pressjfo.news

"Багатостраждальне Широкине - селище-привид, останні місцеві жителі покинули його ще на початку 2016-го. З тих пір воно повністю мертве. Зараз по ньому блукають тільки українські військові. Можливо, з часом, після нашої неодмінної перемоги над російськими окупантами, сюди повернуться люди і воно оживе в буквальному сенсі цього слова. Звичайно, дуже хочеться, щоб діти тут знову ходили в школу і росли на своїй рідній землі", - додав морпіх.

Нагадаємо, 17 жовтня 2014 року в Широкине зайшла російська бронетехніка. Вулицями тинялися люди зі зброєю і в камуфляжі. Уже до лютого 2015 року селище було фактично під контролем бойовиків "ДНР", але офіційно вважалося "нейтральною територією".

Із середини лютого 2015 року почалася активна фаза протистояння, і військові під обстрілами вели евакуацію населення в Маріуполь. 10 лютого 2015 року полк "Азов" пішов у наступ. Так почалася Широкинська операція, головним плацдармом битви стали житлові квартали колись елітного селища. Докладно читайте в матеріалі LB.ua "Широкине. До і після".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram