ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Кожен п'ятий підліток в Україні курить вейпи і IQOS, - bne IntelliNews

Причиною є відсутність жорсткого законодавчого регулювання.

Кожен п'ятий підліток в Україні курить вейпи і IQOS, - bne IntelliNews
Фото: sg.news.yahoo.com

Команда президента Володимира Зеленського повинна провести "шокову терапію" у сфері охорони здоров'я в частині регулювання ринку електронних цигарок, а також так званих продуктів "зі зниженим ризиком", включаючи IQOS і Juul від Philip Morris International.

Про це пише "Цензор.Нет" із посиланням на міжнародне видання bne IntelliNews зі штаб-квартирою в Берліні.

У матеріалі йдеться, що Україна не дотримується Рамкової конвенції ВООЗ про боротьбу проти тютюну і досі не підготувала нормативну базу для контролю над цим ринком. У результаті в країні спостерігається "вибухове зростання" електронних цигарок, які не менш небезпечні, ніж звичайні.

Зокрема, електронні цигарки, IQOS, Juul і їхні аналоги також провокують нікотинову залежність і шкідливо впливають на серцево-судинну систему і легені. Однак це не заважає брендам електронних цигарок просувати цю продукцію серед дітей і підлітків, пише bne IntelliNews. Так, минулого року дослідження міжнародної організації Campaign for Tobacco-Free Kids показало десятки порушень законів про заборону реклами тютюнових виробів біля київських шкіл. У рамках глобальної промокампанії Philip Morris у Східній Європі в Україні просувають "дружні до IQOS" бари і ресторани, IQOS спонсорує кулінарні фестивалі і модні заходи для дітей і підлітків, реклама бренду присутня на автомобілях.

Масштаб наслідків показало глобальне дослідження вживання тютюну серед молоді. В Україні понад 40% підлітків (віком від 13 до 15 років) пробували електронні сигарети, а майже кожен п'ятий регулярно їх вживає. Крім того, 13,5% українських підлітків регулярно курять тютюн, а понад 46% опитаних зізнаються, що хотіли б спробувати.

Видання пише про те, що команді Зеленського необхідно посилити регулювання і привести закони про боротьбу з курінням у відповідність до європейських стандартів, незважаючи на опір тютюнових корпорацій. "Промисловому лобіюванню часто вдавалося зірвати українські ініціативи щодо податків на тютюн і реклами. Тютюнова індустрія навіть використовувала голос українського уряду в міжнародних організаціях, щоб лобіювати такі заходи, як звичайна упаковка, - йдеться в матеріалі. - Новий уряд може знизити рівень захворюваності на рак і витрати на охорону здоров'я, одночасно збільшивши тривалість життя в Україні. Незважаючи на війну і спалахи інфекційних захворювань, серцево-судинні захворювання, рак і респіраторні захворювання залишаються трьома основними причинами смерті українців".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram