ГоловнаСуспільствоЖиття

Патрулі Нацгвардії не порушуватимуть прав і свобод громадян, - МВС

Військові патрулі направлять у криміногенні райони і місця скупчення людей.

Патрулі Нацгвардії не порушуватимуть прав і свобод громадян, - МВС
Фото: Андрей Парубий

У Міністерстві внутрішніх справ України відреагували на зауваження громадян щодо самостійного патрулювання вулиць військовослужбовцями Національної гвардії і на побоювання, що вони матимуть необмежені повноваження і порушуватимуть права людей. Відповідну заяву оприлюднила пресслужба МВС.

"У своїй діяльності Національна гвардія України керується виключно Конституцією України і законом про Національну гвардію! Тому гвардійці жодним чином не будуть використані для обмеження ваших прав і свобод", - заявили в міністерстві.

Самостійні патрулі гвардійців на вулицях "покликані забезпечувати охорону життя, прав, свобод і законних інтересів громадян і держави від злочинних та інших протиправних посягань".

"Патрулі гвардійців нестимуть службу в особливо криміногенних районах ваших міст і в місцях масових скупчень людей. У разі виникнення ситуації, яка може загрожувати вашому життю і здоров'ю, гвардійці обов'язково прийдуть вам на допомогу", - додали в МВС.

Нагадаємо, з 1 серпня на чергування по всій території України заступили понад дві тисячі військовослужбовців Національної гвардії, які в складі 593 патрулів будуть самостійно виконувати завдання з охорони громадського порядку. До цього гвардійці несли службу спільно зі співробітниками Національної поліції. Під час патрулювання гвардійці будуть екіпіруватися спецзасобами і штатним озброєнням.

Для нацгвардійців передбачено такий перелік превентивних заходів: перевірка документів особи; опитування особи; поверхнева перевірка і огляд; зупинка транспортного засобу; вимога покинути місце і обмеження доступу до певної території; обмеження пересування особи, транспортного засобу або фактичного володіння річчю; проникнення до житла чи до іншого володіння особи. Нацгвардійці мають право вести фото- і відеозйомку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram