ГоловнаСуспільствоВійна

Українські моряки через два місяці можуть бути вже вдома, - адвокат

Якщо поручительство Денісової не підпише слідчий - його можна буде оскаржити.

Українські моряки через два місяці можуть бути вже вдома, - адвокат
Фото: EPA/UPG

Захоплених російськими окупантами українських військовополонених моряків можуть відпустити до жовтня 2019 року за поручительством української омбудсменки Людмили Денісової. Про це повідомляють російські "Известия" з посиланням на адвоката моряків Миколи Полозова.

"Українська омбудсменка Людмила Денісова направила клопотання про особисте поручительство через МЗС Росії в Слідче управління ФСБ. У російській ноті було зазначено, що необхідно надати письмові гарантії відповідно до кримінально-процесуального законодавства Російської Федерації. Особиста порука - форма гарантії участі особи, щодо якої не винесено вирок, у судових і слідчих діях", - сказав Полозов.

Ці документи знаходяться в слідчому управлінні ФСБ, проте ще не потрапили до слідчого, який буде виносити рішення з цього питання упродовж трьох днів після того, як документи до нього потраплять.

Адвокат також сказав, що в разі задоволення цього прохання - моряків звільнять з-під варти. Якщо буде відмова, постанову можна оскаржити.

У слідче управління ФСБ уже відправлено письмові гарантії того, що моряки продовжать брати участь у судових і слідчих діях після їх повернення в Україну.

Адвокат зазначив, що між Росією і Україною існує угода про надання правової допомоги, яку досі не денонсовано. Тому проблем із забезпеченням участі моряків у процесі виникнути не повинно. На його думку, знайти формат, який би задовольнив усі сторони, цілком реально - наприклад, це може бути конференц-зв'язок.

"Фактично ті пропозиції МЗС РФ, які були заявлені в ноті, реалізуються на практиці. Природно, після телефонної розмови президентів Володимира Путіна і Володимира Зеленського було подано відповідну форму про поручительство", - заявив Полозов.

Нагадаємо, 24 липня стало відомо, що ФСБ Росії завершила розслідування стосовно військовополонених моряків і передала їм матеріали кримінальної справи для ознайомлення.

Того ж дня омбудсменка Людмила Денісова заявила, що домовленості про повернення в Україну захоплених Росією українських моряків досягнуто. Водночас адвокат українських моряків Микола Полозов заявив, що йому не відомо про це.

Пізніше Денісова уточнила, що йдеться про можливе виконання Росією рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права. Вона додала, що 18 червня підписала клопотання до слідчого ФСБ Росії з приводу прийняття рішення про обрання особистого зобов'язання як запобіжного заходу для військовополонених моряків.

25 листопада 2018 року російські прикордонники атакували і захопили три українські судна - бронекатери "Нікополь" і "Бердянськ", а також буксир "Яни Капу". Екіпаж кораблів захопили, звинуватили в незаконному перетині кордону і заарештували.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права ООН ухвалив, що ніякого кримінального правопорушення не було, а Росія повинна звільнити моряків і повернути Україні кораблі. Росія це рішення не виконала.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram