ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Україні почалася кампанія вакцинації від дифтерії і правця

У країні низький рівень вакцинації населення від дифтерії.

В Україні почалася кампанія вакцинації від дифтерії і правця
Фото: 2day.kh.ua

Міністерство охорони здоров'я України запускає кампанію вакцинації від дифтерії і правця. Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на пресконференції, передає "Інтерфакс-Україна".

За її словами, в Україні низький рівень вакцинації населення від дифтерії. "Серед дітей вакциновано близько 70%, для дорослих цей показник ще нижчий. Експерти прогнозують ризик виникнення спалаху", - сказала вона.

Гендиректор центру громадського здоров'я Володимир Курпіта зазначив, що кількість хворих на дифтерію в 2018 році збільшилася до 10 осіб, тоді як максимальна кількість за останні 10 років сягала чотирьох.

За його словами, зараз у регіонах є близько 3 млн доз вакцини від дифтерії і правця. Вакцини закуповує дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) у світових виробників. Якість вакцин підтверджено Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

Уляна Супрун також зазначила, що сироватка від дифтерії поставлена в усі регіони країни, і вже проводяться закупівлі на 2019 рік.

Нагадаємо, згідно з Всесвітньою організацією охорони здоров'я, дифтерія - це інфекційне захворювання, яке в першу чергу заражає горло і верхні дихальні шляхи, виробляючи токсин, що ушкоджує інші органи. Хвороба починається з болю в горлі, субфебрильної лихоманки і набряків шийних лімфовузлів. У важких випадках токсин може стати причиною міокардиту або периферичної нейропатії.

Дифтерійний токсин викликає скупчення мембрани мертвих тканин у горлі і на мигдалинах, ускладнюючи ковтання і дихання. Хвороба передається через безпосередній фізичний контакт або з аерозольними виділеннями під час дихання, кашлю або чхання інфікованих осіб.

Правець - неінфекційне захворювання, передається спорами бактерій, які існують в усьому світі в ґрунті і в кишковому тракті тварин і можуть забруднювати багато поверхонь і субстанції. Ця хвороба не може бути викорінена.

Нейротоксини, виділені в анаеробних умовах у ранах, забруднених бактеріальними спорами, призводять до правця. Хвороби можна уникнути шляхом імунізації із застосуванням вакцин, що містять правцевий анатоксин (ВССА).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram