ГоловнаСуспільствоЖиття

У Нікітському ботсаду замість статуї богині Флори встановили бюст Леніна

Кримський суд зобов'язав ботсад повернути бюст Леніна на головну площу.

У Ялті у Нікітському ботанічному саду 26 липня демонтували пам'ятник богині Флорі на центральній площі саду. На її місце встановили бюст Леніна, який стояв на постаменті до 2012 року.

Фото: krymr.org

Про це повідомляє Крим.Реалії.

Робочі болгаркою пиляли постамент, щоб демонтувати скульптуру Флори.

Фото: krymr.org

Леніна завантажили на металевий ківш і провезли на тракторів алеями саду до місця установки.

"Молотов стояв на цьому п'єдесталі з 1937 року. У 1957 році була дана команда "Молотова прибрати і викинути в море". На його місце поставили Леніна, але вчена рада не стала викидати Молотова у море, а винесли в яр на березі і там таємно прикопали, де ми його пізніше і виявили. Навіть зараз видно, що нам не вдалося його повністю відмити", - розповів заступник директора Нікітського ботанічного саду Андрій Паштетський.

За словами директора Нікітського саду Юрія Плугатаря, для статуї богині Флори вже підготовлено місце на клумбі, яка височить над головними куртинами саду, де проходять паради хризантем і тюльпанів.

"Ми знаходимося у правовому полі, і якщо суд вирішив, ми повернули Леніна на місце. З усією поваою до вождя пролетаріату, врешті доречніше, щоб у саду була Флора", - зазначив Юрій Плугатар.

Фото: krymr.org

З 1957 до 2012 року на головній площі ботсаду стояв бюст Леніна, а скульптуру Флори подарували на 200-річний ювілей саду у 2012 році. Адміністрація прийняла рішення встановити її на головній площі замість Леніна. При цьому вчена рада тоді забула викреслити з реєстру пам'яток культурної спадщини бюст Леніна.

У Держкомспадщині Криму вирішили, що переміщення бюста «вождя пролетаріату» з центрального місця у ботсаду до будівлі Наукового музею є порушенням законодавства. Кримський суд зобов'язав ботсад повернути бюст Леніна на головну площу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram