ГоловнаКультура

Спека в Парижі може призвести до обвалення стелі Нотр-Дама, - реставратор

Через спеку може випаруватися вся вода з кам'яної кладки, яка може почати тріскатися.

Спека в Парижі може призвести до обвалення стелі Нотр-Дама, - реставратор
Фото: EPA/UPG

Архітектор Філіп Вільньов, який відповідає за реставрацію собору Паризької Богоматері, сильно постраждалого в пожежі у квітні, заявив, що рекордна спека в Парижі може стати новою загрозою для обвалення даху собору. Про це повідомляє CNN.

 «Я дуже турбуюся через спеку, оскільки, як ви знаєте, собор постраждав від пожежі, балок, що падали, а також через поштовхи води від пожежників. Кам'яна кладка просякнута водою», - сказав Вільньов. Він пояснив, що через спеку вода, яка ввійшла в кам'яні конструкції, може випаруватися, після чого вони почнуть тріскатися, стануть менш міцними і можуть обвалитися.

Через аномальну спеку в Парижі тимчасово припинено відновлювальні роботи Нотр-Даму. Через кілька днів вони знову відновляться.

Нагадаємо, у Парижі ввечері 15 квітня загорівся собор Богоматері, у результаті обвалився шпиль і дах будівлі. Структуру Нотр-Дам де Парі вдалося зберегти. Під час пожежі  вціліли історичні вітражні вікна собору Паризької Богоматері 12-го і 13-го століть. Також вогонь не зачепив орган, проте його залили струменями води під час гасіння пожежі.

Натепер руйнування побоюються через те, що Західну Європу вдруге цього літа накрила рекордна спека. Температура перевищила позначку 40 ℃ у Франції, Бельгії, Нідерландах і Німеччині. У Парижі вперше зафіксували температуру 41,6 ℃, попередній температурний рекорд становив 40,4 ℃ і був установлений ще 1947 року.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram