ГоловнаСуспільствоЖиття

У Житомирській області знайшли масове поховання жорстоко вбитих жертв більшовицького терору

Знайдено останки близько 170 цивільних, серед яких, імовірно 120 дітей, решта - жінки і літні чоловіки.

У Житомирській області біля села Шумськ дослідники виявили масове поховання цивільних людей, здійснене в період становлення радянської влади. Значна частина останків - жінки і діти з жорстокими пошкодженнями кісток. Про це повідомляють історико-патріотичне об'єднання "Пошук" на фейсбуці і "Громадське радіо".

За словами голови об'єднання «Пошук» Олександра Ловінюка, про знахідку йому повідомили люди, які шукали в цій місцевості старі монети, але натрапили на людські останки.

Фото: Історико-патріотичне об'єднання "Пошук"ФБ

Усього на цій території знайшли останки близько 170 убитих, серед яких, імовірно, 120 дітей, решта - жінки і літні чоловіки. При цьому дослідники стверджують, що це не кінцева цифра. Більшість похованих були жорстоко вбиті приблизно в 1919-1921 рр.

Фото: Історико-патріотичне об'єднання "Пошук"

«Те, що побачили, коли почали копати, це був жах просто. Вони заколоті багнетами, простромлені шаблями, зарубані сокирами. Там такі пошкодження - кістки перерубана навпіл, на голові від шабель удари, де за раз не вбили - добивали, скроні пробиті. Дуже багато дітей. Зі 170 осіб - близько 120, напевно, дітей. Діти різного віку, починаючи від немовлят і закінчуючи такими 13-15 років», - розповів Ловінюк.

Фото: Історико-патріотичне об'єднання "Пошук"ФБ

Краєзнавець Олександр Тарабукін вважає, що, з археологічного погляду, значна частина цих поховань - жертви жахливих, трагічних подій, які загинули насильницькою смертю. До того ж їх закопали так, щоб ніхто навіть не знав і не здогадався про цей інцидент.

Фото: Історико-патріотичне об'єднання "Пошук"ФБ

За версією дослідників, убите цивільне населення - жертви більшовицького терору. Крім того, в архівах були знайдені документи і доповідні записки, які писали місцеві чекісти до Києва з приводу безчинств продзагону на території села Великий Шумськ. Документи датовані груднем 1919 - січнем 1920 року.

Фото: Історико-патріотичне об'єднання "Пошук"ФБ

«Більшовики відбирали все, що вони (цивільні) заробили, тому, природно, люди бралися за зброю, жінки цього робити не могли, жінки залишалися вдома, чоловіки йшли воювати. Але прийшли комуністи і взяли їх у заручники. Всі, хто не здав зброї або не здав продовольства, вони всі були отут», - зазначив голова історико-патріотичного об'єднання «Пошук».

Нагадаємо, наприкінці травня 2019 року в місті Дубно на Рівненщині на території колишньої в'язниці знайшли 19 останків жертв поховання НКВС. На цьому місці поховали понад 400 в'язнів, яких жорстоко вбили НКВС наприкінці червня 1941 року.

У чотирьох осіб виявили кульові поранення в голову. За попередніми оцінками, в жертв цілилися не впритул. Крім того, останки були розташовані із зігнутими руками і ногами, що свідчить про термін здійснення поховання до трьох днів після розстрілу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram