ГоловнаСуспільствоПодії

У Донецькій області протестують через можливі фальсифікації на виборах (оновлено)

Поліція задіяла вертоліт зі спецназом для забезпечення правопорядку.

У Донецькій області протестують через можливі фальсифікації на виборах (оновлено)
Фото: dn.npu.gov.ua

У місті Покровськ в Донецькій області з учорашнього дня жителі влаштували протестну акцію через можливі порушення під час виборів. Через це також не працює виборча комісія. Про це повідомляється в пресцентрі Нацполіції Донецької області, а також в організації «Опора».

Фото: dn.npu.gov.ua

В окрузі №50 з центром в місті Покровськ відбулися зіткнення після того, як спостерігачі помітили відмінності в цифрах в протоколах комісій. У той час на вулиці активісти вже встановили кілька наметів і принесли шини, вимагаючи проведення чесних виборів і недопущення фальсифікацій.

Фото: dn.npu.gov.ua

Поліція забезпечує публічну безпеку на території окружної виборчої комісії. На місці працюють групи документування та групи комунікації, а також перебуває керівництво обласного главку і місцевої поліції.

Фото: dn.npu.gov.ua

За інформацією про порушення виборчого процесу розпочато досудове розслідування за ч.3 ст. 157 Кримінального кодексу України (перешкоджання здійсненню виборчого права, що вплинуло на результати виборів).

Фото: dn.npu.gov.ua

За кримінальними провадженнями тривають слідчі дії.

Фото: dn.npu.gov.ua

Оновлення. Нацполіція задіяла вертоліт зі спецпідрозділом зі складу сил авіапідтримки для забезпечення правопорядку під час підрахунку голосів в окружній виборчій комісії №50 в Покровську.

"Для стабілізації ситуації в окрузі №50 під час підрахунку голосів та недопущення ускладнення оперативної обстановки Нацполіція перекинула туди повітрям резерви груп спецпризначення Нацполіції зі складу сил авіапідтримки", - повідомляє пресслужба Нацполіції.

Оновлення 22:54. Окружна виборча комісія №50 в Покровську вирішила позбавити права присутності на засіданні кандидатів у депутати, спостерігачів, а також представників засобів масової інформації.

Про це повідомляє громадянська мережа "ОПОРА".

У той же час відзначається, що зараз з приміщення ОВК нікого не видалили, тому що чекають консультацій від ЦВК.

ОВК обґрунтувала таке рішення тиском на комісію під час безперервного засідання, можливою загрозою життю і здоров'ю членів ОВК, а також з метою недопущення зриву виборчого процесу.

"Позбавити вищезазначених осіб права присутності можна лише в разі, коли вони протиправно перешкоджають проведенню засідання виборчої комісії. Таке рішення може бути прийнято тільки стосовно конкретних осіб, які перешкоджали роботі комісії, а не взагалі обмежувати право присутності на засіданні всіх суб'єктів, які наділені цим правом. Незважаючи на те, що в мотивувальній частині постанови відсутня інформація, яким чином відбувалося перешкоджання і хто його здійснював, а також те, що санкція передбачена у вирішенні виборчої комісії не є індивідуально спрямованою - є обґрунтовані сумніви щодо правомірності цієї постанови", - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Донецькій області Анастасія Прокопенко.

Відзначимо, що за результатами підрахунку 97,34% електронних протоколів в окрузі №50 з 30,62%, або 19 320 голосів виборців лідирує мер Покровська Руслан Требушкін від "Опоблоку". У самовисуванця, мера Добропілля Андрія Аксьонова - 29,61%, або 18 679 голосів. Кандидатка від "Слуги народу" Тетяна Романцова - на третьому місці. За неї проголосували 21,2%, або 13 378 виборців.

Руслан Требушкін внесений в базу сайту "Миротворець". З 2001 по 2005 рік він був головою Димитрівської організації Союзу молоді регіонів України. З 2008 року - член Партії регіонів. З березня 2014 року - обраний до політради облорганізації Партії регіонів.

Нагадаємо, Требушкіна викрили в приховуванні доходів в електронній декларації за 2015 рік. Мер не вказав 100 тис. грн доходів і 150 тис. гривень заощаджень.

Нагадаємо, сьогодні поліція відкрила кримінальну справу за фактом підрахунку голосів поза територією виборчої дільниці в селі Гута в Київській області. Спостерігач «Опори» зауважив, що члени ДВК заповнювали протоколи про підрахунок голосів, сидячи в машині біля окружної комісії в Миронівці. Більш того, спеціальні пакети для протоколів не були використані і лежали в авто, де сиділа комісія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram