У Запоріжжі у фундаменті старої комори знайшли менонітські надгробки

Один з них був установлений на могилі дружини промисловця Коопа.

Фото: facebook.com/roman.akbash

Співробітники Національного заповідника "Хортиця" виявили біля знищеного цвинтаря фундамент, зроблений з надгробків менонітів.

За словами запорізького краєзнавця Романа Акбаша, їх виявили на місці старого комори - саму комору знищено, але фундамент зберігся.

"Ще в дитинстві мені здавалися незвичайними камені в основі будівлі. Коли підріс і став захоплюватися історією наших меноніти, то дізнався - у фундаменті розміщені... надгробки. Надгробки з кладовища менонітської колонії Хортиця. Воно колись було тут неподалік - від комори немає і кілометра. У середині 1930-х років кладовище знищили - поверх поховань менонітів спочатку зробили стадіон, у дитинстві я ще застав його, футбольне поле. Пізніше, на схилі радянської епохи, на цьому місці побудували новий корпус 86-ї школи. Тоді в будівельному котловані знаходили велику кількість людських кісток... І ось тепер нарешті почали діставати з-під фундаменту комори ці надгробки", - написав краєзнавець у фейсбуці.

За словами Акабаша, серед знахідок виявили пам'ятник з могили Катаріни Кооп, дружини Абрахама Коопа, який у 19 столітті стояв біля витоків підприємств, які тепер відомі як "АвтоЗАЗ" і Запорізький кабельний завод.

Фото: facebook.com/roman.akbash

Директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА Владислав Мороко у фейсбуці зазначив, що на місце відрядили фахівців "Запорізького обласного центру охорони культурної спадщини" для фіксації знахідки і взяття їх під охорону держави. Також на місце розкопок прибув Борис Леткеман - представник менонітського спільноти України.

Меннонітство - це християнський протестантський рух, названий іменем голландця Менно Сімонса. В Україну меноніти потрапили в другій половині 18 століття на запрошення імператриці Катерини II. 

Фото: facebook.com/roman.akbash

Фото: facebook.com/roman.akbash

Фото: facebook.com/roman.akbash

Нагадаємо, що в 2014 році в Коломиї під час ремонту водогону під гаражами міськради знайшли велику кількість надгробних плит з єврейського кладовища. Під час Другої світової війни німці використовували надгробки, щоб не просідав грунт у під'їзді до військової частини, а радянська влада після війни поклали поверх них асфальт.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram