ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ затримала бойовика, котрий перевозив "Бук", яким було збито MH-17

Зараз він відбуває покарання в Україні.

СБУ затримала бойовика, котрий перевозив "Бук", яким було збито MH-17
Фото: parismatch.com

Служба безпеки встановила і затримала водія автотягача, що перевозив зенітно-ракетний комплекс "Бук", з якого було збито літак Malaysia Airlines на Донбасі.

Про це повідомив на брифінгу заступник начальника Головного слідчого управління СБУ Віталій Маяков, передають "Українськi Новини".

Він також продемонстрував відео, зняте на телефон, на якому видно, як по Донецьку на автотягачі везуть ЗРК "Бук".

"Завдяки цьому відео з телефону ми встановили, кому належить цей трейлер. Ми встановили особу з числа бойовиків, котра забрала його з автопідприємства в Донецьку. Через три роки цю особу, яка нічого не підозрювала, що ми про неї знаємо, нам вдалося затримати, коли вона перетинала кордон на підконтрольній нам території з РФ. Ми затримали чоловіка, зараз він відбуває покарання тут, в Україні", - розповів Маяков, зазначивши, що розслідування встановлює ступінь причетності 150 осіб до цього злочину.

Маяков підкреслив, що бойовики "ДНР", причетні до транспортування "Бука", будуть засуджені в Україні за тероризм.

Оновлення. Прессекретар СБУ Олена Гітлянська уточнила, що затриманий бойовик - не водій автотягача, він брав участь у транспортуванні "Бука". Він засуджений українським судом 2017 року.

Нагадаємо, раніше секретар РНБО Олександр Данилюк заявив, що затриманий українськими спецслужбами колишній командир протиповітряної оборони Слов'янської бригади "ДНР" Володимир Цемах володіє цінною інформацією про причетність Росії до збитого літака.

17 липня 2014 року літак Malaysia Airlines був збитий ракетою із зенітно-ракетного комплексу "Бук" у Донецькій області. Під час катастрофи літака загинули 298 осіб: 192 громадянина Нідерландів, 44 - Малайзії (включаючи 15 членів екіпажу і двох немовлят), 27 - Австралії, 12 - Індонезії (серед них одна дитина), 10 - Великобританії, 4 - Німеччини, 4 - Бельгії, 3 - Філіппін, 1 - Канади і 1 - Нової Зеландії.

Відразу після аварії літака інформацію про це опублікував ватажок бойовиків Ігор Гіркін: бойовики вважали, що збили літак українських військових. У мережі було також опубліковано "доповідь" терористів розвідуправління РФ про те, що збитий лайнер виявився пасажирським.

Міжнародна слідча група встановила причетність Росії до аварії літака, проте Росія не визнає своєї відповідальності. Навесні цього року сумніви в результатах розслідування висловило керівництво Малайзії: прем'єр-міністр країни Махатхир Мохамад заявив: те, що ракета російського виробництва була випущена з підконтрольної Росії території з ракетної установки, яка належить російській армії, не доводить, що кнопку запуску натиснули саме російські бойовики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram