ГоловнаСуспільствоВійна

СБУ передала правоохоронцям Нідерландів дані кримінального провадження у справі МН17

Розслідування встановило точний маршрут і час перевезення "Бука", а також 150 осіб, причетних до цього.

СБУ передала правоохоронцям Нідерландів дані кримінального провадження у справі МН17
Глава Совместной следственной группы (JIT) Фред Вестербейке во время пресс-конференции, в Ньювегейне, Нидерланды, 19 июня 2019 г
Фото: EPA/UPG

Служба безпеки України передала правоохоронцям Нідерландів кримінальне провадження проти 4 підозрюваних у катастрофі літака Malaysia Airlines на Донбасі. Про це повідомила пресслужба відомства.

Розслідування встановило точний час і маршрут, яким самохідну вогневу установку ЗРК "Бук" було незаконно переміщено з території Російської Федерації в Україну; час здійснення запуску ракети по пасажирському літаку і місце старту цієї ракети; час і маршрут, яким ЗРК "Бук" було вивезено в РФ.

Також встановлено понад 150 осіб, причетних до транспортування самохідної установки "Бук" з території Росії на Донбас і назад у РФ, її охорони та виведення на бойові позиції для здійснення збивання літака.

Повідомлено про підозру 4 особам: Ігорю Гіркіну (Стрєлков), Сергію Дубинському (позивний "Хмурий"), Олегу Пулатову (позивний "Гюрза") і Леоніду Харченку (позивний "Крот").

"Зараз матеріали кримінального провадження стосовно зазначених підозрюваних осіб, відповідно до вимог чинного кримінально-процесуального законодавства, передаються компетентному органу Королівства Нідерландів для здійснення їх подальшого кримінального переслідування", - сказано в заяві СБУ.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року літак Malaysia Airlines був збитий ракетою із зенітно-ракетного комплексу "Бук" в Донецькій області. Під час катастрофи літака загинули 298 осіб: 192 громадянина Нідерландів, 44 - Малайзії (включаючи 15 членів екіпажу і двох немовлят), 27 - Австралії, 12 - Індонезії (серед них одна дитина), 10 - Великобританії, 4 - Німеччини, 4 - Бельгії, 3 - Філіппін, 1 - Канади і 1 - Нової Зеландії.

Відразу після аварії літака інформацію про це опублікував ватажок бойовиків Ігор Гіркін: бойовики вважали, що збили літак українських військових. У мережі було також опубліковано "доповідь" терористів розвідуправління РФ про те, що збитий лайнер виявився пасажирським.

Міжнародна слідча група встановила причетність Росії до краху літака, проте Росія не визнає своєї відповідальності. Навесні цього року сумніви в результатах розслідування висловило керівництво Малайзії: прем'єр-міністр країни Махатхир Мохамад заявив: те, що ракета російського виробництва була випущена з підконтрольної Росії території з ракетної установки, яка належить російській армії, не доводить, що кнопку запуску натиснули саме російські бойовики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram