ГоловнаСуспільствоВійна

Україна вимагатиме від РФ компенсації за зруйноване приватне житло на Донбасі

Кошти включать у консолідовану претензію України до РФ.

Україна вимагатиме від РФ компенсації за зруйноване приватне житло на Донбасі
Фото: EPA/UPG

Кошти на компенсацію за зруйноване житло на Донбасі будуть включені в консолідовану претензію України до Російської Федерації про відшкодування.

Про це повідомляють на сайті Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, передає Цензор.НЕТ.

"Кошти, витрачені в рамках виплати компенсацій за зруйноване житло, будуть включені в консолідовану претензію України до РФ стосовно реалізації її міжнародно-правової відповідальності за збройну агресію проти України", - йдеться в повідомленні.

У міністерстві додали, що відповідно до Закону "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях", відповідальність за матеріальну чи нематеріальну шкоду, завдану Україні в результаті збройної агресії Росії, покладається на РФ відповідно до принципів міжнародного права.

На засіданні 10 липня Кабмін встановив механізм грошової компенсації від РФ за зруйноване на Донбасі приватне житло. Відповідно до прийнятого механізму, органи місцевого самоврядування (військово-цивільні адміністрації) проводитимуть обстеження житла та видаватимуть відповідні акти постраждалим особам.

Суму компенсації постраждалим визначатимуть за показниками вартості будівництва житла у відповідних областях України, при цьому граничний її розмір складе 300 тис. гривень.

Нагадаємо, під час передвиборної кампанії Володимир Зеленський пообіцяв на переговорах з Путіним порушити питання компенсації за Крим і Донбас.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram