ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У регіони везуть найбільшу за останні роки партію безкоштовних ліків від гепатиту С

Пройти інноваційний курс лікування зможуть понад 7 тис. пацієнтів.

У регіони везуть найбільшу за останні роки партію безкоштовних ліків від гепатиту С
Фото: Depositphotos/DragonImages

У регіони почали розвозити найбільшу за останні роки партію препаратів для хворих на вірусний гепатит C, закуплених за державні кошти. Про це повідомляє пресцентр МОЗ.

Закуплені препарати - нові ліки прямої дії, що відповідають рекомендаціям Європейської асоціації з вивчення хвороб печінки для лікування гепатиту C. Інноваційність курсу полягає в тому, що пацієнтові потрібно просто приймати таблетки протягом трьох місяців. Найближчим часом безкоштовно пройти курс лікування таким препаратом зможуть понад 7 тис. пацієнтів.

Діючі речовини препарату - даклатасвір і софосбувір/велпатасвір. Наголошують, що вони універсальні, оскільки ефективно діють відразу на всі генотипи вірусу гепатиту С.

Завдяки такому комбінованому підходу організм оперативно зреагує на терапію, тому лікування відбувається значно ефективніше. У разі прийому цього препарату ймовірність побічних ефектів зменшиться в рази.

«Ефективність курсу лікування доведена і становить понад 90%. Завдяки закупівлям через міжнародну організацію - Програму розвитку ООН (ПРООН) - Україні вдалося отримати рекордно низьку ціну за курс лікування - 89 доларів», - підкреслило Міністерство охорони здоров'я.

Незабаром у медичних закладах будуть доступні безкоштовно такі ліки:

    препарати ТМ "Майгеп" (софосбувір) і ТМ "Майдекла" (даклатасвір) для комплексного курсу лікування гепатиту С для понад 1200 пацієнтів;

    препарат ТМ "Ледвір" (софосбувір/ледіпасвір), завдяки яким зможуть вилікуватися майже 2000 хворих;

    понад 12000 упаковок лікарського засобу ТМ "Майхеп ALL" (софосбувір/велпатасвір) для лікування понад 4 тисяч пацієнтів.

Нагадаємо, гепатит C - хвороба печінки, яку спричиняє вірус гепатиту С, який передається з кров'ю. У значного числа людей хронічна інфекція гепатиту С розвивається в цироз або рак печінки. За допомогою противірусних препаратів можна вилікувати понад 95% людей з інфекцією гепатиту С і знизити ризик смерті від раку і цирозу печінки.

У квітні 2019 року МОЗ направило в регіони 1772 упаковки засобів для лікування вірусного гепатиту С (ВГС) з діючими речовинами софосбувір і велпатасвір. Така кількість препарату могла забезпечити лікування 600 пацієнтів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram